Obama podpísal zákon obmedzujúci zber dát tajnou službou

Americký prezident Barack Obama v stredu podľa agentúry Reuters podpísal zákon, ktorý obmedzuje hromadný zber dát o telefónnej komunikácii tajnými službami a ktorý v utorok schválil po búrlivej debate Senát.

03.06.2015 07:37 , aktualizované: 09:33
debata (3)

Dáta budú nanovo namiesto Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) zhromažďovať a uchovávať telekomunikačné firmy a NSA do nich bude môcť nahliadať len s povolením súdu.

Čas, ktorý bude NSA mať na odovzdanie právomocí súkromným spoločnostiam, je pol roka. Niektorí republikánski konzervatívci, ktorí na čele so šéfom senátnej väčšiny Mitchom McConnellom bojovali za čo najväčšie právomoci tajných služieb a neúspešne sa snažili predĺžiť v nedeľu skončenú platnosť zákona známeho ako Patriot Act, sa pri debate v Senáte rozhodli prísť s vlastnými návrhmi. Hrozilo, že návrh zákona poputuje späť do Snemovne reprezentantov.

Zákon známy pod názvom Patriot Act, ktorý masový zber dát umožňoval, bol jedným z protiteroris­tických opatrení prijatých po útokoch z 11. septembra 2001. Mnohí kritici tvrdili, že zákon umožňuje neprípustný zásah do súkromia Američanov. Freedom Act niektoré časti tohto zákona obnovuje, sledovacie právomoci tajných služieb však výrazne obmedzuje a podriaďuje súdu.

Nový zákon je reakciou Kongresu na sľub prezidenta Obamu zreformovať NSA potom, čo bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden poskytol tlači utajované informácie o monitorovacích programoch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #NSA #Barack Obama #zber dát