Rodičia v Británii fajčili pri synovi, vzali im ho

Britský súd odňal rodičom dieťa a dal ho na adopciu, lebo žilo v zadymenom prostredí. Hlavným dôvodom pre radikálne rozhodnutie bola obava o zdravie dieťaťa. Podľa výpovede sociálnej pracovníčky pred súdom v meste Hull, grófstvo Humberside, pri návšteve rodiny stretla dvojročného chlapca doslova v kúdoloch cigaretového dymu, v ktorom sa takmer nedalo dýchať.

03.06.2015 13:30
debata (8)

Sudkyňa Louise Pembertonová sa pred rozhodnutím dať dieťa na adopciu okrem iného odvolala na svedectvo zdravotnej sestry Julie Allenovej, ktorá rodinu navštevovala.

„Keď slečna Allenová vstúpila do obývačky, uvidela, že otec so synom boli zahalení oblakom dymu. Dieťa spalo s otcom na jednom gauči, lebo sa v tom čase necítilo dobre. V izbe to tak páchlo tabakom, že slečna Allenová mala problémy s dýchaním. Okamžite rodičom vyjadrila obavy z dôsledkov toľkého dymu na chlapca, ktorý už aj tak mal v predchádzajúcich mesiacoch predpísaný inhalátor na podporu dýchania,“ cituje zo šestnásťstránkového zdôvodnenia verdiktu BBC.

Písomné zdôvodnenie sa zmieňuje aj o ďalších problémoch v rodine – otec dieťaťa v minulosti užíval kokaín, v domácnosti sociálni pracovníci pri návštevách často zaznamenali neporiadok, škatuľky od cigariet sa váľali na zemi a popolníky boli plné ohorkov. Hlavný nedostatok však sudkyňa vidí v nevhodných hygienických podmienkach na výchovu dieťaťa. Od cigaretového dymu boli podľa nej napáchnuté aj hračky a oblečenie chlapčeka.

Matka dieťaťa podľa denníka Daily Mail na súde tvrdila, že s manželom fajčili len príležitostne v kuchyni pri dokorán otvorenom okne a čo sa týka čistoty, dlážku vraj umývala dvakrát do dňa. Pripustila, že sociálni pracovníci mohli v izbe vidieť plné popolníky, ale tie údajne asi ona či jej muž priniesli zvonka.

„Obaja rodičia sa zdali byť neschopní uvedomiť si obavy, na ktoré ich v súvislosti s fajčením v prítomnosti dieťaťa upozornili ďalší odborníci a nedokázali prispôsobiť svoje správanie,“ konštatovala sudkyňa.

Pembertonová uznala, že chlapček „bol šťastný v spoločnosti svojich rodičov“ a oni sami „mali skutočnú radosť zo syna“. Vyjadrila sa tiež, že by chcela, aby chlapec vedel, že podľa jej názoru „ho rodičia veľmi milovali a snažili sa veľmi tvrdo, ale jednoducho neboli schopní uspokojiť jeho potreby“.

Súčasne však podľa denníka Guardian konštatovala: „Obávam sa, že všetky spomenuté záležitosti ma vedú k nevyhnutnému a obťažnému záveru, že riziká spojené s umiestnením u jeho rodičov sú príliš veľké.“

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #fajčenie #adopcie #odoberanie detí