Turecký prezident žiada doživotie pre novinára za údajnú špionáž

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan žiada doživotie pre novinára a šéfredaktora opozičného denníka Cumhuriyet, ktorý sa podľa neho dopustil špionáže zverejnením článku o údajnej tureckej dodávke zbraní do Sýrie.

03.06.2015 11:01
Turecko, Recep Tayyip Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (1)

Informoval o tom denník Hürriyet. Erdogan podal na novinára trestné oznámenie cez víkend a verejne mu odkázal, že za svoj článok „zaplatí vysokú cenu“. Za šéfredaktora sa postavili jeho podriadení aj niektoré novinárske organizácie.

Správu o údajnej zásielke zbraní do Sýrie zverejnil Cumhuriyet koncom minulého týždňa. Jej autor, šéfredaktor denníka Can Dundar, vychádzal z videonahrávky z januára 2014, na ktorej je v autách jednej z humanitárnych organizácií vidieť náklad zbraní.

Tie boli podľa novinára určené radikálom v Sýrii a vyslala ich tajná služba MIT. Chcela podporiť sýrsku opozíciu bojujúcu proti Asadovmu režimu, a to vrátane radikálnych islamistov z frontu An-Nusrat napojených na teroristickú organizáciu Al-Kajdá.

Turecká vláda odmieta akékoľvek zapojenie rozviedky do údajnej dodávky zbraní pre sýrskych rebelov a na prípad uvalila informačné embargo. Erdogan tvrdí, že autá viezli nešpecifikovanú pomoc Turkmencom v Sýrii a obvinil z vyvolania škandálu svojho dlhoročného rivala Fethullaha Gulena. Odhalenie podľa neho súvisí s blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 7. júna.

Denník Cumhuriyet vyšiel v utorok s titulnou stranou, kde sa k reportáži prihlásili všetci členovia redakcie. Rozbehli kampaň na sociálnych sieťach, a to pod heslom # CanDündarYalniz­Degildir (Can Dundar nie je sám). Za novinárov sa postavila aj turecká opozícia alebo v New Yorku sídliaca Výbor na ochranu novinárov (CPJ).

„Vyzývame Recepa Tayyipa Erdogana, aby prestal šikanovať novinárov a periodiká ako sú Can Dundar a Cumhuriyet len ​​preto, že sa mu nepáči, čo píšu,“ uviedla zástupkyňa CPJ Nina Ognianovová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #špionáž #Turecko #obvinenie #novinár #Recep Tayyip Erdogan