Multikulturalizmus v Maďarsku nechceme, vyhlásil Orbán

Éra multikulturalizmu je na konci a Maďarsko by malo byť za každú cenu ušetrené jej následkov, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. V stredajšom rozhovore pre maďarský denník Napi Gazdaság premiér ešte pritvrdil svoj už doteraz nekompromisný postoj voči imigrantom, pričom vyjadril nesúhlas aj s hromadným miešaním vierovyznaní.

03.06.2015 13:11
debata (121)

„Multikulturalizmus znamená spolužitie kresťanstva s islamom či ázijskými náboženstvami. Urobíme všetko pre to, aby sme Maďarsko pred týmto uchránili,“ vyhlásil Orbán. „Vítame nekresťanských investorov, umelcov či vedcov, nechceme sa však s nimi premiešať v masovom meradle,“ dodal.

Európski politickí lídri sa v súčasnosti sporia s Orbánom pre jeho tvrdenia v súvislosti s migráciou, ktoré označujú za xenofóbne. Maďarský premiér na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu ešte v polovici mája označil plán EÚ na riešenie migračnej krízy za „hraničiaci so šialenstvom“.

Opozičné ultranacionalis­tické Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik), ktoré taktiež vyznáva anti-imigračnú politiku a v predvolebných prieskumoch získava voličov na úkor vládneho Fideszu, však podľa premiéra predstavuje pre krajinu veľké nebezpečenstvo.

"Pretože ponúka neustále pokušenie, intelektuálnu kapituláciu uchyľujúcu sa k najjednoduchším riešeniam, " uviedol Orbán, pričom dodal, že jeho vláda bude voči voličom uplatňovať zmierlivejší tón.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #multikulturalizmus