Povstalci podľa armády začali veľkú ofenzívu pri Donecku

Ukrajinská armáda obvinila v stredu proruských separatistov z odštartovania novej ofenzívy proti vládnym pozíciám na východe Ukrajiny.

03.06.2015 15:07 , aktualizované: 18:18
debata (293)

Agentúra Reuters citovala vyhlásenie generálneho štábu armády, podľa ktorého sa na „ofenzíve veľkého rozsahu“ pri meste Doneck zúčastňuje asi 1000 povstalcov za podpory desiatky tankov a podľa niektorých zdrojov aj rakiet typu Grad. Vládna armáda na útok reaguje delostreleckou paľbou. Obe strany tak priznali použitie ťažkých zbraní, ktoré mali byť podľa dohody už z frontovej línie stiahnuté. Armáda aj separatisti však zhodne tvrdia, že ich boli nútení použiť na obranu.

Boje, ktoré trvali asi 12 hodín, sa odohrávali v okolí dedín Mariinka a Georgiivka, ktoré ležia asi 30 kilometrov od Donecka a ktoré sú pod kontrolou vlády. O život už údajne prišli traja civilisti a šesť ďalších bolo zranených. Zranenia podľa armády utrpelo aj „vyše 11 ukrajinských vojakov“. Líder miestnych povstalcov Eduard Basurin povedal, že o život prišlo celkovo 15 separatistov a civilistov.

Európsky diplomat, ktorý si neželal byť menovaný, pre CNN uviedol, že všetko naznačuje začiatok novej ofenzívy zo strany separatistov v okolí Mariinky. Povstalci údajne používajú aj ťažké zbrane vrátane rakiet Grad. „Chvíľu potrvá, kým to overíme, no v prípade, že je to pravda, pôjde o veľmi vážne porušenie prímeria,“ povedal. Na východe Ukrajiny neustále dochádza k porušovaniu prímeria uzavretého vo februári v Minsku, súčasné boje sú však najťažšie za posledné mesiace. Konflikt si od apríla minulého roku podľa OSN vyžiadal už najmenej 6400 mŕtvych.

293 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #civilisti #kríza na Ukrajine