Porošenko o ofenzíve: Na Ukrajine pôsobí viac ako 9 000 ruských vojakov

Na Ukrajine pôsobí viac ako 9 000 ruských vojakov a Ukrajina čelí veľkej hrozbe novej vojenskej operácie proruských separatistov. V parlamente to vo štvrtok povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko, keď prednášal správu o vnútornej a zahraničnej situáciu Ukrajiny rok po svojom zvolení do úradu.

04.06.2015 07:18 , aktualizované: 20:57
Petro Porošenko, Ukrajina, ukrajinský prezident, Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (268)

Ukrajinská armáda podľa neho musí byť pripravená ubrániť krajinu proti „rozsiahlej invázii“ pozdĺž celej ukrajinskej hranice s Ruskom.

Porošenko hovoril k poslancom v čase nových ťažkých bojov na východe Ukrajiny. Od stredy v nich prišlo o život 24 ľudí, z ktorých päť boli ukrajinskí vojaci. Kyjev boje, ktorých dejiskom bola obec Marjinka, označuje za ďalšiu veľkú ofenzívu. Z porušenia prímeria dohodnutého vo februári v Minsku Kyjev obvinil proruských separatistov, Moskva zase viní z porušovania pokoja zbraní Ukrajinu.

Presne vo chvíli, keď začal Porošenko hovoriť v parlamente, obrátil sa v Moskve na novinárov hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Obvinil Kyjev, že nové boje na východe Ukrajiny vyprovokoval zámerne práve teraz, aby vyvolal nový tlak na Európsku úniu, ktorá bude rozhodovať o predĺžení sankcií proti Rusku. „Ukrajinská strana zhoršila pred blížiacimi sa významnými medzinárodnými udalosťami napätie mnohokrát aj v minulosti,“ povedal Peskov.

Porošenko: Útok separatistov bol odrazený ťažkými zbraňami, ktoré Ukrajina stiahla z línie prímeria

Prezident priznal, že útok separatistov bol odrazený vďaka ťažkým zbraniam, ktoré ukrajinská strana stiahla z dohodnutej línie prímeria. „Povolali sme delostrelectvo a útok odrazili,“ povedal ku stredajším bojom. Uistil tiež, že potom bola ťažká technika opäť stiahnutá.

Porošenko sa vo svojom prejave venoval aj reformám, ktoré majú decentralizovať štátnu správu, zabezpečiť finančnú pomoc Európy a upokojiť Donbas. Vopred dal najavo, že tempo reforiem nie je dostatočné. Vyhlásil, že nie je spokojný s prácou vlády a podporuje rozbitie monopolov v kľúčových štátnych aktivitách, pričom odporučil začať v oblasti energetiky.

Decentralizácia podľa neho nemá nič spoločné s federalizáciou. „Ukrajina bola, je a zostane jednotným štátom,“ povedal. Decentralizácia sa podľa neho nebude týkať národnej obrany, bezpečnosti, zahraničnej politiky, boja proti korupcii ani územnej celistvosti.

Federalizáciu Ukrajiny presadzuje Rusko, Porošenko hovorí len o decentralizácii moci v prospech regiónov. K téme členstvo v NATO povedal, že prieskumy ukazujú, že pre vstup Ukrajiny do aliancie je väčšina občanov, ale NATO váha otvoriť Ukrajine dvere. „Budeme rozhodne brániť svoje záujmy. Naším cieľom je splniť kritériá pre prijatie,“ povedal.

Porošenko v parlamente zhodnotil situáciu na Ukrajine

V čase prudko zvýšeného napätia na východe krajiny vo štvrtok v kyjevskom parlamente prednesol prezident Petro Porošenko svoju správu o vnútornej a zahraničnej situáciu Ukrajiny rok po prezidentských voľbách.

Bilanciu prvého roka svojho mandátu chce podľa kyjevskej tlače hlava štátu venovať reformám, ktoré by mali zabezpečiť nielen finančnú pomoc Európy, ale aj zaručiť pokoj vo vojnou zmietanom Donbase.

Porošenko už deň pred svojím parlamentným posolstvom dal najavo, že s tempom ukrajinských reforiem je nespokojný. „Očakávania sú veľké, ale tempo ma absolútne neuspokojuje,“ povedal prezident v stredu na konferencii v Kyjeve.

Decentralizácia štátu a obmedzenie moci oligarchov sa na Ukrajine presadzuje ťažko, hospodárstvo upadá a túžobne očakávaný a Porošenkom sľubovaný bezvízový styk s Európskou úniou je v nedohľadne. Vážnu ranu navyše zasadili krehkému prímeriu tvrdé boje pri obci Marjinka, zrejme najvážnejší incident od februárovej mierovej konferencie v Minsku.

Porošenko sa v parlamentnom prejave bude nepochybne zaoberať krízou v Donbase, ale prelomové návrhy kyjevskí komentátori nečakajú. Nedávne vymenovanie gruzínskeho exprezidenta Michaila Saakašviliho, vyhláseného nepriateľa Moskvy, do vplyvnej funkcie odeského gubernátora možno podľa nich považovať skôr za pritvrdenie protiruského postoja.

Moskva ironicky reagovala na Porošenkov prejav

Moskva ironicky reagovala na tvrdenia Porošenka o ruských vojakoch na Donbase a odporučila jeho poradcom, aby svojho šéfa „nevystavovali posmechu“.

„Je nám úplne jasné, že bez zmienky o údajnej prítomnosti ruských vojakov by parlamentné posolstvo bolo len nudným vysvetľovaním nesplnených nádejí a prezentovaním fantasmagorie o svetlých zajtrajškoch,“ povedal agentúre TASS hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ruskému ministerstvu prekáža, že Porošenko v prejave označil ruský výsadok na Ukrajine za „bojovú taktickú skupinu,“ čo je podľa Konašenkova termín, ktorý vojenská teória nepozná. „Hodí sa skôr na jednotky Pravého sektora,“ poznamenal hovorca s odkazom na ozbrojených ukrajinských nacionalistov operujúcich v Donbase.

„Žiadne pravidelné ruské jednotky, nehovoriac o bojových taktických skupinách, na Ukrajine nie sú. Poradcovia by nabudúce svojho šéfa nemali vystavovať posmechu,“ povedal Konašenkov.

268 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko