Prieskum: George Bush je populárnejší ako Barack Obama

Bývalý americký prezident George W. Bush je medzi Američanmi populárnejší ako Barack Obama. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnila televízna stanica CNN. Bushovu prácu ocenilo 52 percent opýtaných, zatiaľ čo Obamov prezidentský výkon o sedem percent menej.

04.06.2015 09:13
debata (5)

Kým Obamova popularita je v súčasnosti výrazne nižšia ako v čase nástupu do úradu a napríklad jeho stratégiu v boji s islamskými radikálmi schvaľuje len 32 percent ľudí, Busha prvýkrát za dlhé roky hodnotí viac ľudí pozitívne ako negatívne.

Stúpajúca popularita doteraz posledného republikánskeho prezidenta, ktorý z úradu v roku 2009 odchádzal s dôverou menej ako tretiny Američanov, môže byť podľa analytikov zaujímavým indikátorom pred prezidentskými voľbami. Jedným z očakávaných favoritov medzi republikánmi bude totiž mladší brat Georgea Busha Jeb.

V tomto zmysle je zaujímavý aj ďalší záver prieskumu: medzi poslednými piatimi prezidentmi USA je jasne najpopulárnejšie duo George Bush starší a Bill Clinton, ktorých pôsobenie ocenilo 62 percent ľudí. Práve Clintonova manželka by sa podľa prieskumov mohla s najmladším z rodiny Bushovcov stretnúť v prezidentskom súboji budúci rok.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Barack Obama #popularita #George Bush