Rusko súdi básnika, ktorý preklína krajanov a velebí Ukrajincov

Na okresnom súde v centrálnom Rusku sa už mesiace vlečie proces s miestnym učiteľom a básnikom Alexandrom Byvševom, obvineným z podnecovania nenávisti a zášti k Rusom. Po minuloročnej anexii Krymu a vypuknutí povstania proruských separatistov v Donbase totiž publikoval dve básne, Ukrajinským vlastencom a Ukrajinskí povstalci, v ktorých vyzýval Ukrajincov k odporu proti ruským agresorom a tým sa dostal do hľadáčika ruských vyšetrovateľov.

04.06.2015 09:38
debata (65)

V prípade odsúdenia mu hrozí vysoká pokuta alebo až dva roky za mrežami. O prácu učiteľa nemčiny už prišiel. Stredajšie pojednávanie súdu v obci Kromi v Oreálskej oblasti bolo podľa ruského servisu BBC venované sporu, aký je zmysel výrazu „Moskal“. Ten v Byvševovej tvorbe podľa jeho obhajcu označuje ruských vojakov a nie hanlivé pomenovanie všetkých Rusov všeobecne.

Sudkyňa Margarita Gridinová odmietla posudok kyjevského Jazykovedného ústavu v tomto zmysle, ako aj žiadosť obhajoby o vypracovanie nového znaleckého posudku. Úplne postačí posudok miestnej univerzity, vypracovaný pre vyšetrovateľov a potvrdzujúci, že Byvševove verše šíria zášť k Rusom.

„Dva trestné prípady za dve básne z jednej zbierky poézie predstavujú v Rusku najlepšie potvrdenie, že som sa trafil naozaj do čierneho. Na mieste je pripomenúť slová veľkého Georga Orwella, že hovoriť pravdu v čase všeobecného klamania je extrémizmus,“ vyhlásil Byvšev podľa ukrajinského portálu Cherson Online.

Orwellov výrok býva uvádzaný v zmysle, že hovoriť pravdu v čase všeobecného klamu je revolučný čin. Byvšev má podľa serveru newsru.com opletačky so zákonom od februára, ale súd, ktorý sa mal pôvodne odohrať v marci, bol desaťkrát odročený.

Obvinený využil času na tvorbu ďalších veršov a tento týždeň zverejnil ďalšiu báseň, v ktorej oslavuje „bojovníkov Ukrajinskej povstaleckej armády“, v Rusku zvanej „banderovci“, a nabáda „dusiť prekliatych Moskalov“.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súd #básnik #pojednávanie