Izrael: Sýrska armáda nie je schopná zaistiť bezpečnosť

Sýrska armáda je v najhoršom stave od začiatku sýrskej občianskej vojny v roku 2011. Izraelskému denníku Haarec to oznámil nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ izraelskej armády.

04.06.2015 10:33
debata (19)

Izrael sa obáva, že Sýrčania už nie sú schopní zaistiť bezpečnosť na Golanských výšinách na hranici s Izraelom tak ako doteraz.

„Je tam veľmi zložitá situácia. V oblasti obývanej alávitmi v Latakii je armáda účinná, ale v provinciách Dará alebo Damask je to ťažšie. Nechcem nič predpovedať, ale myslím si, že Sýria je vo vôbec najhoršej situácii od začiatku bojov,“ povedal izraelský armádny zdroj.

Problémy má podľa neho libanonský šiitský Hizballáh, ktorý bojuje v sýrskej vojne na strane tamojšej armády. Skupina do Sýrie vyslala až 8 000 bojovníkov a má svojich ľudí aj v Jemene, kde bojujú šíitski povstalci proti tamojšej vláde.

Podľa zdroja Haarecu tým Hizballáh doma poškodzuje svoju povesť „obrancu Libanonu“. V Sýrii padlo na 700 až 1 000 členov Hizballáhu a vodca skupiny šejk Hasan Nasralláh sa snaží údaje o padlých utajiť.

Izraelská armáda v minulých dňoch cvičila jednotky severného okruhu vrátane námorníctva a letectva. Vojaci mali nacvičiť schopnosť pripraviť sa rýchlo na rozsiahlu ofenzívu. Letectvo imitovalo útoky na miesta, kde sa predpokladá prítomnosť protilietadlovej obrany.

Jeden z dôstojníkov a účastník cvičenia povedal, že severný front sa vyvíja nezvyklým spôsobom. „V Sýrii sa bojuje, ale ich protilietadlová obrana v minulých rokoch významne posilnila,“ povedal. Protilietadlová obrana podľa neho nebola boji nijako poškodená a Sýria novo rozmiestnila rakety SA-22 typu zem-vzduch.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #sýrska kríza