V Južnej Kórei kvôli šíreniu vírusu MERS zatvorili 700 škôl

Už 700 škôl zatvorili v Južnej Kórei v rámci preventívnych opatrení, ktoré majú predísť ďalšiemu šíreniu nebezpečného koronavírusu MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Počet nakazených v krajine vzrástol na 35, dvaja ľudia už zomreli.

04.06.2015 11:01
južná kórea, MERS, vírus, dezinfenkcia Foto: ,
Pravidelná dezinfekcia priestorov má zabrániť šíreniu MERS vírusu.
debata

Susedná Severná Kórea odteraz žiada na hraniciach kontroly zdravotného stavu Juhokórejčanov, ktorí do KĽDR prichádzajú. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Južná Kórea má najväčší počet prípadov infekcie MERS mimo oblasť Blízkeho východu, kde sa choroba prvýkrát v roku 2012 objavila a odkiaľ pochádza väčšina z 440 obetí choroby. Do Južnej Kórey nákazu zavliekol jeden z miestnych podnikateľov po návšteve blízkovýchodných krajín.

V Južnej Kórei je v karanténe asi 1 600 ľudí. Medzi piatimi novými prípadmi, ktoré úrady zaznamenali vo štvrtok, sú ďalší dvaja zdravotníci, ktorí sa starali o infikovaných pacientov. Obavy z prenosu vírusu majú aj úrady v susednej Severnej Kórei.

KĽDR požiadala Južnú Kóreu, aby poskytla prístroje na meranie telesnej teploty, ktoré by mali byť použité na kontrolu zdravotného stavu Juhokórejčanov pracujúcich v spoločnej kórejskej priemyselnej zóne v pohraničnom meste Kesong.

Juhokórejské úrady sú kritizované za pomalú reakciu na šírenie nákazy v prvých dňoch. Prvým juhokórejským prípadom bol 68-ročný muž, ktorý navštívil v apríli a v máji Bahrajn, Saudskú Arábiu a Spojené arabské emiráty a vracal sa do Južnej Kórey cez Katar.

Lekárom trvalo niekoľko dní, kým sa im podarilo určiť mužovi, ktorý sa sťažoval na horúčku a kašeľ, správnu diagnózu. Pacient, ktorý má v Bahrajne firmu na výrobu poľnohospodárskych zariadení, medzitým infikoval ďalších ľudí v štyroch zdravotníckych zariadeniach, ktoré navštívil.

Polovica prípadov nákazy sa vzťahuje k mestu Pchjongtek, kde pacient ležal v nemocnici. Prvý prípad ochorenia koronavírusu MERS zaznamenali lekári v septembri 2012 v Saudskej Arábii a práve z tejto krajiny pochádza aj väčšina obetí choroby. Celosvetovo sa vírusom MERS infikovalo vyše 1 100 ľudí v 23 krajinách a viac ako 460 ich zomrelo, veľká väčšina v Saudskej Arábii.

Infekcia MERS je zapríčinená koronavírusom z rovnakého kmeňa, ako je vírus, ktorý spôsobuje ochorenie SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ktoré v roku 2003 usmrtilo na 800 ľudí. MERS má podľa Svetovej zdravotníckej organizácie podstatne väčšiu úmrtnosť – tá je pri SARS medzi deviatimi a 12 percentami, pri MERS 38 percent – naopak sa podstatne pomalšie šíri.

Na rozdiel od SARS patrí k symptómom MERS okrem dýchacích ťažkostí aj zlyhanie obličiek. Proti MERS neexistuje žiadna vakcína a ani sa zatiaľ presne nevie, ako chorobu účinne liečiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #vírus MERS