Stoltenberg: Rusko chce meniť európske hranice, ale krajiny NATO neohrozuje

Rusko zatiaľ neohrozuje žiadnu členskú krajinu NATO a aliancia dúfa, že sa vzťahy zlepšia. V Osle to vo štvrtok povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zároveň v Moskve vyhlásil, že vinou Ukrajiny je ohrozená februárová dohoda o prímerí z Minsku.

04.06.2015 11:47
debata (45)

Ukrajinské úrady a proruskí separatisti oznámili, že v bojoch na východe Ukrajiny v minulých 24 hodinách zahynulo 24 ľudí.

Stoltenberg poukázal na to, že Rusko sa usiluje o zmenu hraníc v Európe silou a vymenoval Krym, východ Ukrajiny a Gruzínsko. „Je tu viac nepredvídateľných situácií, viac nebezpečenstva a viac nepokojov. Nie sme si vedomí žiadnej bezprostrednej hrozby z východu proti niektorej z krajín NATO. Naším cieľom zostáva spolupráca s Ruskom. Je to užitočné pre NATO i pre Rusko,“ povedal generálny tajomník aliancie.

V Donbase sa v stredu rozhoreli najväčšie boje od prímeria dohodnutého v februári. Lavrov na bezpečnostnej konferencii v Moskve vyhlásil, že „dohoda z Minsku je neustále v ohrození, kroky kyjevských úradov, ktoré sa nesnažia dohodu dodržať ani začať priame rokovania s vedením Donbasu“.

Podľa správ si boje na východe Ukrajiny označovanej Kyjevom za „novú veľkú ofenzívu“ vyžiadali životy 24 ľudí za ten istý počet hodín. Separatisti z Donecka tvrdia, že o život prišlo 14 bojovníkov z Donbasu a päť civilistov, Kyjev ohlásil päť mŕtvych vojakov ukrajinskej armády.

Za začatie bojov sa obviňujú obe strany navzájom. Podľa Kyjeva proruskí separatisti nasadili do bojov pri obci Marjinka viac ako desať tankov a 1 000 bojovníkov. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá situáciu monitoruje, zaznamenala pohyb ťažkých zbraní na území proruskej Doneckej ľudovej republiky.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg #Sergej Lavrov #zmena hraníc