Eurokomisia varuje pred novou špirálou násilia na Ukrajine

Európska komisia (EK) vo štvrtok vyhlásila, že obnovenie intenzívnych bojov na Ukrajine "pravdepodobne vyvolá novú špirálu násilia a utrpenia", pričom upozornila na možnosť prijatia nových sankcií zo strany EÚ.

04.06.2015 15:07
vojaci, Ukrajina Foto: ,
Ukrajinskí vojaci počas domových prehliadok v Marjinke.
debata (22)
Reagovala tak na udalosti zo stredy, keď z ukrajinského Donbasu hlásili najvážnejšie strety medzi vládnymi silami a proruskými separatistami za posledné mesiace. Hovorkyňa EK na tlačovom brífingu v Bruseli povedala, že boje pri meste Marjinka v Doneckej oblasti predstavujú najhoršie porušenie prímeria z polovice februára, a vyzvala všetky zúčastnené strany, aby dodržiavali príslušnú dohodu z Minska. Pripomenula, že lídri EÚ v marci stanovili plnenie dohody ako kritérium budúceho rozhodnutia o uvoľnení alebo sprísnení sankcií voči Rusku, ktorému pripisujú podporovanie ukrajinských povstalcov.

Ukrajinský veľvyslanec pri EÚ Kosťantyn Jelisejev vo štvrtok vyzval dvasaťosmičku, aby v súvislosti s obnovením bojov podnikla okamžité kroky smerujúce k novým sankciám voči Moskve a podporila tak „územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny“. Formálne rozhodnutie o protiruských opatreniach vo finančnom, energetickom a obrannom sektore sa očakáva počas nadchádzajúceho summitu EÚ v dňoch 25. a 26. júna.

Ukrajinské ministerstvo obrany v stredu vyhlásilo, že separatisti začali ofenzívu veľkého rozsahu s cieľom zmocniť sa vládnych pozícií pri meste Marjinka v Doneckej oblasti, pričom nasadili do boja možno až tisícku vojakov, tanky a delostrelectvo. Ťažké zbrane, ktoré majú byť z frontových línií stiahnuté, použila i druhá strana. Armáda si podľa rezortu svoje pozície behom 12 hodín trvajúcej bitky udržala a stále má pod kontrolou mesto i jeho okolie.

Prezidentský poradca Jurij Birjukov na sieti Facebook uviedol, že v bojoch pri Marjinke zahynulo päť ukrajinských vojakov a 39 utrpeli zranenia. Separatistickí povstalci z rozpútania násilia obviňujú Kyjev a tvrdia, že zahynulo 15 civilistov a štyria bojovníci. Prezident Petro Porošenko vo štvrtok vyhlásil, že na ukrajinskom území sa nachádza 9000 ruských vojakov, a varoval pred „plnorozmernou inváziou“, ktorá podľa neho hrozí pozdĺž celej hranice s Ruskom.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na stredajšie udalosti zareagoval vyhlásením, v ktorom obvinil Kyjev zo „sústavného ohrozovania“ prímeria a snahy vyhnúť sa plneniu svojho záväzku, že povedie „priamy dialóg s Donbasom“. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov zase tvrdí, že Kyjev násilie vyprovokoval práve v súvislosti s nadchádzajúcim rozhodovaním EÚ o tom, či predĺžiť sankcie voči Rusku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine