Obama vyzve EÚ k zachovaniu sankcií voči Rusku

Americký prezident Barack Obama chce na summite skupiny G7 v Nemecku vyzvať krajiny Európskej únie, aby zachovali ekonomické a diplomatické sankcie uvalené na Rusko za jeho agresívnu politiku na východe Ukrajiny.

04.06.2015 21:54
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (75)

Informovali o tom nemenovaní americkí predstavitelia. EÚ aj USA zaviedli voči Moskve sériu hospodárskych sankcií, ktorých zrušenie podmieňujú úplným zastavením násilností a dodržiavaním minských dohôd na východe Ukrajiny. Podľa najnovších správ sa boje medzi vládnymi silami a proruskými povstalcami na Ukrajine opäť rozhoreli. Šéf NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok konštatoval, že podľa informácií aliancie sú ruské jednotky prítomné na východe Ukrajiny a Moskva okrem toho dodáva separatistom veľké množstvá ťažkých a moderných zbraní vrátane delostreleckých a protilietadlových zbraní, čo je porušením minských dohôd.

Americká administratíva čelí doma kritike, že ekonomické sankcie uvalené na Moskvu nezastavili jej aktívnu podporu proruských povstalcov na východe Ukrajiny. Mnohí vrátane ministra obrany Asha Cartera preto navrhujú, aby USA poskytli ukrajinskej armáde vojenskú pomoc vrátane zbraní.

Summit G7 sa uskutoční v nedeľu a pondelok v bavorských Alpách v hoteli Schloss Elmau ležiacom pri hranici s Rakúskom, približne 80 kilometrov juhozápadne od Mníchova. Lídri G7 by na ňom mali diskutovať najmä o naliehavých problémoch globálneho charakteru cez obmedzenie globálneho otepľovania až po krízu na Ukrajine.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Barack Obama #protiruské sankcie