Unikli údaje o miliónoch zamestnancov federálnych úradov, USA obviňujú Čínu

Spojené štáty podozrievajú čínskych hackerov z krádeže osobných dát štyroch miliónov ľudí, ktoré zmizli zo serverov amerických úradov. Dáta pochádzali najmä z úradu, ktorý spravuje osobné údaje federálnych zamestnancov. Čínska strana správy o vine za útok odmietla.

05.06.2015 10:22
debata (10)

Vládny personálny úrad (OPM), ktorý okrem iného poskytuje úradníkom bezpečnostné previerky, uviedol, že ide o údaje súčasných i bývalých zamestnancov federálnych úradov. Hackeri napadli aj databázu ministerstva vnútra. Podľa nemenovaných činiteľov môžu byť krádežou dotknutí zamestnanci akéhokoľvek federálneho úradu, teda napríklad aj tajných služieb.

„FBI vykonáva vyšetrovanie s cieľom zistiť, ako a prečo k tomu došlo,“ uviedlo vo vyhlásení ministerstvo vnútornej bezpečnosti.

Republikánska senátorka Susan Collinsová vyhlásila, že úrady podozrievajú z útoku čínskych hackerov. Podľa členky senátneho spravodajského výboru sa „cudzia veľmoc úspešne zamerala na osobné dáta,ktoré patria ľuďom s bezpečnostnými previerkami“.

Čína obvinenia odmieta

OMP pôsobí ako personálna agentúra pre federálne úrady a podľa informácií na svojich webových stránkach má na starosti 90 percent všetkých bezpečnostných previerok. Tento úrod sa stal terčom útoku už pred rokom. Stopy opäť viedli do Číny, vtedy však k žiadnemu úniku dát nedošlo.

Čínska ambasáda vo Washingtone správy o vine čínskych hackerov odmietla a uviedla, že sa Peking snaží proti kybernetickým zločincom bojovať. „Snaha o rýchle závery a hypotetické obvinenie nie je zodpovedná a je kontraproduktívna,“ vyhlásil hovorca veľvyslanectva Ču Chaj-čchüan.

Prienik do systému OPT a do databázy ministerstva vnútra odhalil detekčný systém EINSTEIN, ktorý používa ministerstvo vnútornej bezpečnosti. Prečo však nebol schopný útoku zabrániť, nie je jasné.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #bezpečnostná previerka #hackerský útok #federálne úrady