Rumunská prokuratúra vyšetruje premiéra Pontu

Rumunský protikorupčný úrad v piatok informoval o začatí kriminálneho vyšetrovania rumunského premiéra Victora Pontu, ktorého označil za podozrivého z trestných činov falšovania, prania špinavých peňazí, konfliktu záujmov a tiež z daňových únikov.

05.06.2015 13:30 , aktualizované: 14:24
Viktor Ponta Foto: ,
Rumunský premiér Victor Ponta.
debata (1)

Miestne média v piatok zverejnili zábery rumunského premiéra, vstupujúceho do kancelárie protikorupčného úradu. Rumunskí prokurátori z protikorupčného úradu, v krajine známeho pod skratkou DNA, v posledných mesiacoch v rámci razií zameraných na korupciu vysokopostavených štátnych zamestnancov zadržali v krajine už mnoho funkcionárov, najmä politikov.

„Do DNA som prišiel ako normálna osoba,“ povedal novinárom Ponta. „Nepodal som žiadne vyhlásenie,“ dodal. Na otázku novinárov, či sa teraz chystá odstúpiť z funkcie premiér odpovedal, že na tomto mieste nemieni hovoriť o politike.

Doposiaľ najvyšším rumunským politikom obvineným z poberania úplatkov bol exminister financií Darius Valcov, ktorý v súvislosti s obvineniami na svoju funkciu rezignoval v marci.

Rumunský prezident vyzval Pontu, aby odstúpil

Rumunský prezident v piatok vyzval premiéra Victora Pontu, aby pre obvinenia z korupcie vrátane neplatenia daní a prania špinavých peňazí odstúpil.

Ponta to však odmietol s odôvodnením, že odvolať ho môže len parlament. Prezident Klaus Iohannis po stretnutí so 42-ročným Pontom povedal, že pre Rumunsko je to hrozná situácia, „keď je premiér obvinený z kriminálneho činu“. Iohannis varoval, že v prípade, že premiér neodstúpi, môže v krajine vypuknúť politická kríza.

Ponta po odchode z protikorupčného úradu povedal novinárom, že bol obvinený na základe falošných obvinení. Obvinenia sa týkajú jeho činnosti ako právnika v rokoch 2007–2008, keď bol aj poslancom za Sociálnodemokra­tickú stranu.

Ponta je najprominentnejším obvineným v rámci rumunskej protikorupčnej akcie zameranej na korupciu vysokopostavených štátnych zamestnancov a politikov. Doposiaľ najvyšším rumunským politikom obvineným z poberania úplatkov bol exminister financií Darius Valcov, ktorý v súvislosti s obvineniami z postu ministra rezignoval v marci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #prokuratúra #Rumunsko #Victor Ponta