Po nehode čínskej lode úrady potvrdili už 396 obetí

Počet potvrdených obetí nehody čínskej lode, ktorá sa v pondelok potopila na rieke Jang-c-ťiang, dosiahol 396. Len 14 ľudí sa zachránilo, cez stovku je nezvestných. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na čínsku štátnu televíziu CCTV.

06.06.2015 08:44 , aktualizované: 09:05
debata
Televízia najprv oznámila 445 potvrdených mŕtvych, potom tento údaj znížila. Záchranári našli ďalšie telá obetí po tom, čo sa im s pomocou žeriavu podarilo plavidlo obrátenej hore dnom narovnať a po odčerpaní vody z kajút vytiahnuť z rieky. Potopenie plavidla Eastern Star sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane najhorším lodným nešťastím v Číne za posledných 70 rokov.

Výletná loď plávala po rieke z východočínskeho Nankingu do stredočínského Čchung-čching. Potopila sa počas silnej búrky v pondelok okolo pol desiatej večer miestneho času neďaleko mesta Wu-chan v provincii Chu-pej.

Na palube lode bolo 456 ľudí. Podľa kapitána a hlavného inžiniera išlo plavidlo ku dnu počas jednej či dvoch minút po tom, čo ho údajne zasiahlo tornádo. Posádka nevyslala núdzové volanie; nešťastia ohlásilo až sedem zachránených z lode, ktorí po jej potopení doplávali na breh.

Kapitána a hlavného inžiniera úrady vzali do väzby. Príbuzní cestujúcich, z ktorých stovky sa zhromaždili v meste Ťien Ak neďaleko miesta katastrofy, sa sťažujú, že im úrady neposkytujú dosť informácií. Žiadajú tiež vyšetrenie prípadnej ľudskej chyby.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #loď #potopenie #Jang-c-ťiang