Hospodárske sankcie na Putina nefungujú, uviedol šéf Pentagónu

Spojené štáty musia prijať nové kroky v reakcii na ukrajinský konflikt, pretože ekonomické sankcie a iné iniciatívy Západu neprinútili ruského prezidenta Vladimira Putina k zmene správania. Uviedol to v piatok podľa agentúry Reuters americký minister obrany Ashton Carter.

06.06.2015 09:01
Ashtona Carter, Pentagon, USA, minister obrany Foto: ,
Ashton Carter
debata (67)

Carter sa tak vyjadril po rokovaní s americkými veliteľmi a diplomatmi v Európe. Vyhlásil, že Pentagon sleduje situáciu na Ukrajine veľmi podrobne, robí si obavy o „budúci vývoj vecí“ po najhoršom vystupňovaní bojov za posledné mesiace.

Vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg obvinil Moskvu, že posiela nové vyspelé zbrane Ruskom podporovaným povstalcom na východ Ukrajiny, vrátane delostreleckých a protiraketových systémov.

Carter zvolal tri desiatky vysokých amerických činiteľov do nemeckého mesta Stuttgart k diskusiám o efektivite západných sankcií voči Rusku a tiež preto, aby upokojil znepokojených spojencov.

„Je zrejmé, že sankcie na ruskú ekonomiku pôsobia,“ povedal Carter novinárom v lietadle cestou späť do Washingtonu. „Nie je ale zrejmé, že by tieto ekonomické vplyvy odrádzali Putina od smerovania, ktoré bolo zaznamenané vlani na Kryme,“ dodal s poukázaním na anexiu tohto ukrajinského územia Moskvou.

„Musíme podniknúť ďalšie veci v reakcii na skutočnosť … že Vladimir Putin podľa všetkého nemení postoj,“ dodal Carter, podľa ktorého táto reakcia musí byť politická a vojenská. Podľa Cartera nebolo na strategickej schôdzke prijaté žiadne rozhodnutie, debatovalo sa však o mnohých akciách, ktoré by americká armáda mohla podniknúť, aby posilnila uplatňovanie existujúcej politiky.

Jedným zo zvažovaných opatrení je zvýšenie počtu vojenských cvičení USA a NATO. Ďalším opatrením by mali byť investície do vojenských zariadení v Európe. Západní vodcovia sa v nedeľu a v pondelok zídu na summite skupiny veľkých svetových ekonomík (G7), z ktorého bol ruský prezident Vladimír Putin vylúčený, a na ktorom sa bude preberať ruská agresia ako kľúčové témy.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Pentagon #protiruské sankcie #Ashton Carter