Texas po takmer 150 rokoch povolí viditeľné nosenie zbraní

K americkému štátu Texas odjakživa patrili kovboji držiaci svoje pištole, už viac ako jedno storočie ale mali miestni obyvatelia zakázané verejne nosiť strelnú zbraň. To sa teraz môže zmeniť s novým zákonom, ktorý viditeľné nosenie zbrane povoľuje, napísal britský denník The Times.

06.06.2015 09:16
debata (43)

V Texase bolo dlho legálne chodiť so zbraňou v ruke, ak úmyslom dotknutej osoby nebolo vystrašiť ostatných obyvateľov. Od 70. rokov 19. storočia však štát viditeľné nosenie strelných zbraní zakázal. Podobný zákaz teraz platí aj v ďalších štyroch amerických štátoch – na Floride, v Illinois, Oklahome a Kalifornii.

Texaský guvernér Greg Abbott ale sľúbil, že to zmení a podpíše nový zákon upravujúci túto prax. „Je to dobrá správa pre občanov, ktorí dodržiavajú zákony,“ citovala americká televízna stanica Fox News republikánsku političku Debbie Riddleovú.

„Všade, kde dochádza k popieraniu práv vyplývajúcich z druhého dodatku, je kriminalita na vzostupe. Ide o odstrašenie. Ak sa niekto rozhodne vylúpiť obchod a vo vnútri sú ľudia so zbraňami, možno si to rozmyslí,“ dodala. Druhý dodatok americkej ústavy zaručuje občanom držať a nosiť zbrane.

„Zločinci sa neobávajú väzenia, boja sa toho, že ich postrelia,“ doplnil ju CJ Grisham, ktorý viedol kampaň za prijatie nového zákona.Texas by chcel tiež uzákoniť nosenie zbraní v univerzitných mestečkách. Odporcovia tohto kroku sa však domnievajú, že umožniť ozbrojovanie v miestach preslávených bujarými večierkami a neviazaným životným štýlom by bolo chybou.

„Mám z nosenia zbraní v univerzitnom prostredí plnom stresu a búrlivých emócií obavy,“ uviedol José Rodríguez, demokratický senátor z El Pasa. Tento krok však zvažuje aj ďalších desať štátov. Stúpenci nosenia zbraní na univerzitách tvrdia, že to odradí možných páchateľov znásilnenia. Texaský zákon by mal umožniť súkromným vysokým školám, že budú môcť zbrane zakázať.

Štátom financované univerzity si budú môcť určiť len určité zóny, ktoré by mali byť bez zbraní. Andy Pelosi, ktorý viedol kampaň proti tomuto kroku, je z doterajšieho diania sklamaný. Zákonodarcovia podľa neho absolútne „nevypočuli želanie vysokoškolských predstaviteľov, fakúlt, študentov, rodičov“ a ďalších, ktorí dali jasne najavo, že zbrane v areáloch vysokých škôl nechcú.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz #Texas #držanie zbraní