Účastníci demonštrácie proti summitu G7 napadli políciu

V dejisku konania summitu skupiny hospodárskych mocností G7, v bavorskom meste Garmisch-Partenkirchene, sa v sobotu na ohlásenej demonštrácii jeho odporcov napadli účastníci protestu s políciou. Demonštranti podľa agentúry DPA napadli policajtov fľašami a hasiacimi prístrojmi, polícia použila slzný plyn. Niekoľko ľudí bolo zranených.

06.06.2015 15:57 , aktualizované: 21:27
summit, G7, demoštrácia Foto: ,
Organizátori očakávajú až 10 000 účastníkov demonštrácii proti summitu G7.
debata (19)

Protestný pochod začal s oneskorením kvôli technickým problémom s reproduktormi, zatiaľ nie je sprevádzaný väčšími incidentami a na strane demonštrantov aj polície zaznievajú výzvy na zachovanie chladných hláv.

Podľa organizátorov protestu, akčného zväzu Stop G7 Elmau, sa štartu na námestí pred stanicou zišla asi tisícka demonštrantov, ďalších zhruba 2 000 tam prišli z protestného kempu na okraji mesta. Organizátori očakávajú na akcii až 10 000 účastníkov.

Odporcovia summitu G7 niesli transparenty s rôznymi nápismi, „Žiadny inteligentný národ nepredáva svoju demokraciu“, alebo vyzývajúci k záchrane „životného prostredia pred ekonomikou zisku“. Sprievod demonštrantov sa má nakoniec vrátiť na východiskové miesto pred stanicou, kde je od 17:00 plánovaný záverečný míting.

V noci na sobotu a dopoludnia panoval v meste, v ktorom v nedeľu začne dvojdňový summit skupiny G7, napätý pokoj. Zámok Elmau, v ktorom sa účastníci summitu zídu sa stále viac menil v pevnosť, znepokojení obchodníci v meste zakrývali cenné tradičné maľby na fasádach svojich obchodov, uvoľňovali tovar z výkladných skríň a zabedňovali ich.

Biele plachty skryli napríklad fasádu takzvaného Sorge-Haus v centre mesta, ktorý po tri generácie patrí rodine Sorge. Ochrániť majú cenné nástenné maľby, charakteristické pre oblasť južného Nemecka a Rakúska, nanášané technikou fresky na čerstvú omietku, s ktorou sa spájajú. Na dome rodiny Sorge sú vyobrazení okrem iného svätý Anton, svätý Maximilián a Mária.

Demonštranti sa do Garmisch-Partenkirchenu schádzali v autobusoch z najrôznejších miest, okrem iného z Berlína, Severného Porýnia-Vestfálska a Hesenska, aj zo zahraničia, napísala DPA. Podľa odhadu polície pritom zhruba 40 až 50 percent osôb, ktoré do mesta prišli, tvoria nie skutoční odporcovia summitu, ale „skôr príslušníci násilníckeho autonómneho spektra“.

V južnom Bavorsku je v pohotovosti kvôli... Foto: Reuters, HANNIBAL HANSCHKE
summit, G7, nemecko, policajti V južnom Bavorsku je v pohotovosti kvôli summitu G7 viac ako 20 000 policajtov.

Títo polícii známi ľavicoví extrémisti prišli okrem iného z Talianska, Švajčiarska, Rakúska, Grécka i Británie, povedal policajný hovorca Hans-Peter Kammerer. Aj im bol po kontrole, ktorá nepreukázala podozrenie nasvedčujúce zámer páchať trestnú činnosť, povolený prístup do mesta.

V južnom Bavorsku je v pohotovosti cez 20 000 policajtov. Sťažnosti na veľmi silné obmedzenia pre demonštrantov odmietol bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. „Bavorsko má rozlohu niečo málo cez 70 000 kilometrov štvorcových. Len štyri z nich sú pre demonštrantov uzavreté,“ povedal denníku Passauer Neuen Presse. „Takže nikto nemôže hovoriť o veľkých obmedzeniach.“

Predseda nemeckých policajných odborov Rainer Wendt zase odmietol kritiku vysokých finančných nákladov na bezpečnostné zaistenie summite G7. „Tie vysoké výdavky sme nezapríčinili my, ako polícia. Vďačíme za ne tým idiotom medzi demonštrantmi, ktorí myslia len na výtržnosti a násilie,“ povedal denníku Rheinischer Post.

Súd zamietol väčšinu sťažností odporcov summitu na obmedzenie, ktoré miestne úrady kladú plánovaným demonštráciám. Vzhľadom k veľkému dôrazu na slobodu zhromažďovania však povolil aspoň malej skupine protestujúcich demonštrovať v blízkosti zámku Elmau, nebudú vpustení za bezpečnostný kordón bezprostredne okolo zámku, ktorý teraz slúži ako luxusný hotel.

Najvyšší predstavitelia Nemecka, USA, Japonska, Británie, Francúzska, Talianska a Kanady napriek tomu budú môcť počas rokovaní vybraných demonštrantov zahliadnuť alebo aj počuť.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #demonštrácie #summit #Garmisch-Partenkirchen #G7