Kanada a Japonsko sľúbili Ukrajine pomoc, podmienkou sú reformy

Japonsko je pripravené ďalej Ukrajine pomáhať, podmienkou je realizácia vnútorných reforiem. V rozhovore s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom to v sobotu v Kyjeve povedal predseda japonskej vlády Šinzó Abe.

06.06.2015 16:10
porošenko, ukrajina, Abe, japonsko Foto: ,
Predseda japonskej vlády Šinzo Abe v sobotu rokoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.
debata (20)

Japonský premiér sa v sobotu v Kyjeve zastavil cestou na summit skupiny G7, ktorý v nedeľu začína na juhu Nemecka.

Tokio podľa Abeho mieni Kyjevu pomáhať okrem podpory makroekonomických projektov aj v oblasti financií, práva a energetiky. Vyjadrením záujmu Japonska o spoluprácu s prozápadnou ukrajinskou vládou bola podpísaná dohoda o japonskej pôžičke 1,1 miliardy dolárov na rekonštrukciu vodohospodárskeho systému v Kyjeve.

Predmetom rokovania bola aj modernizácia ukrajinských energetických objektov a výmena skúseností z likvidácie havárií jadrových elektrární, ktoré zdevastovali životné prostredie v okolí ukrajinskej černobyľskej elektrárne v roku 1986 a japonskej jadrovej elektrárne Fukušima o štvrťstoročie neskôr.

Cestou do Nemecka takisto do Kyjeva priletel kanadský ministerský predseda Stephen Harper. Po jeho rokovaní s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom oznámili, že Ottawa poskytne ukrajinským bezpečnostným zložkám pomoc pri výcviku vojenských a policajných inštruktorov.

Výcvik má byť zameraný najmä na zvýšenie bojaschopnosti ukrajinskej Národnej gardy. Kyjev považuje Kanadu za svojho najbližšieho spojenca medzi západnými štátmi. V Kanade žije silná ukrajinská menšina, podľa ottawských štatistikov má ukrajinske korene každý jedenásty Kanaďan.

Kanadská vláda poskytuje ukrajinským partnerom značnú finančnú pomoc a na protest proti agresívnej politike Ruska vyhlásila ako jedna z prvých protiruské sankcie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #reformy #Kanada #podpora #Ukrajina