Saudskoarabská koalícia v Jemene zabila 45 ľudí

Pri náletoch koalície vedenej Saudskou Arábiou zomrelo v nedeľu v centre Saná najmenej 45 ľudí, z toho 20 civilistov. Arabská koalícia zasiahla areál armádneho štábu v centre jemenskej metropoly v čase, keď sa tam zhromaždili vojaci, aby si vyzdvihli poukážky na žold, informovali podľa agentúry Reuters vládne zdroje a svedkovia.

07.06.2015 11:41 , aktualizované: 12:42
debata (7)

Medzi obeťami je podľa vládnych zdrojov 25 vojakov. Agentúra Saba riadená šiitskymi povstalcami neskôr uviedla, že zabitých bolo tiež 20 civilistov, vrátane žien a detí. Tento údaj potvrdili agentúre AFP nemocničné zdroje. Vyše sto ďalších ľudí sa zranilo podľa Saby.

Podľa nich otriasli armádnym komplexom v Saná štyri explózie.

Nedeľné nálety výrazne zdevastovali armádny areál a poškodili aj niekoľko susedných domov. Aliancia niekoľkých arabských štátov od konca marca bombarduje šiitskych povstalcov a jednotky verné bývalému prezidentovi Alímu Abdalláha Sálihovi, ktoré kontrolujú Saná a veľkú časť krajiny. Koalícia prehlasuje, že chce pomôcť exilovému prezidentovi Abdarovi Rabbúovi Mansourovi Hádímu vrátiť sa k moci.

Odkedy aliancia arabských štátov začala svoje vojenské operácie, saudskoarabské sily a jemenskí šiiti po sebe cez hranicu strieľajú. V sobotu Saudská Arábia oznámila, že zostrelila raketu Scud, ktorú na jej územie vypálili z Jemenu šíitski povstalci a ich spojenci.

Organizácia Spojených národov pozvala strany zúčastňujúce sa bojov v Jemene k rozhovorom na 14. jún do Ženevy. Súhlas s tým vyslovila najprv len vláda prezidenta Hádího, v piatok návrh prijali aj šiitskí povstalci.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Jemen #Saudská Arábia #nálety