Rumunsko: Premiér tvrdí, že jeho obvinenie je zneužitím justície

Rumunský premiér Victor Ponta v nedeľu znovu odmietol odstúpiť kvôli obvineniu z korupcie vznesenému v piatok prokuratúrou. Podľa médií vyhlásil, že je nevinný a naznačil, že celá aféra je "zneužitím justície", na ktorej "zlepšenie" sa chce zamerať.

07.06.2015 14:12
debata

„Dokážem svoju nevinu a zameriam sa na zlepšenie justičného systému, aby sa zabránilo jeho novým zneužitiam,“ povedal predseda vlády po nedeľnom stretnutí vedúcich predstaviteľov stredoľavej koalície, na čele ktorej stojí.

Rumunská protikorupčná prokuratúra (DNA) v piatok oznámila, že začala Pontu vyšetrovať pre podozrenie z prania špinavých peňazí, z konfliktu záujmov, z falšovania úradných listín a z daňových únikov. Týchto trestných činov sa podľa obžaloby dopúšťal v rokoch 2007–2011, keď bol právnik a poslanec.

Podozrenie z konfliktu záujmov sa vzťahuje už na obdobie po roku 2012, keď 42-ročný Ponta už riadil vládu. DNA kvôli tomu hneď v piatok požiadala parlament, aby premiéra zbavil imunity a umožnil tak jeho stíhanie.

„Cieľom týchto obvinení je vyvodiť zmenu vlády,“ zdôraznil politík. Obísť v tejto záležitosti parlament by sa podľa neho „rovnalo štátnemu prevratu“. „Nechcel by som byť nútený povedať svojmu synovi, že môžem ísť do väzenia len preto, že som predseda vlády,“ dodal.

Premiéra vyzval k demisii hneď v piatok prezident Klaus Iohannis. Ponta to však striktne odmietol s prehlásením, že „odstaviť ho môže len parlament“.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rumunsko #obvinenie #Victor Ponta