Merkelová a Obama ocenili pred summitom G7 vzťahy svojich krajín

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a americký prezident Barack Obama v nedeľu zdôraznili harmóniu vo vzťahoch svojich krajín, ktoré vyzdvihli ako solídne, dobré a priateľské. Obaja štátnici sa zišli v bavorskom Krüne krátko pred začiatkom summitu skupiny siedmich veľkých svetových ekonomík G7 na zámku Elmau v Garmisch-Partenkirchene.

07.06.2015 15:55
obama, merkelová, summit, G7, nemecko Foto: ,
Barack Obama a Angela Merkelová pred začiatkom summitu krajín G7.
debata (57)

Merkelová po privítaní Obamu pred radnicou v Krüne vyhlásila, že USA sú pre Nemecko „tak podstatný partner, že vzájomne úzko spolupracujeme, pretože to potrebujeme v obojstrannom záujme, pretože to chceme a pretože zdieľame spoločné hodnoty“.

Obama ju podporil vyhlásením, že „tu oslavujeme jedno z najsilnejších spojenectiev, aké svet kedy poznal“. Bez toho, aby dala najavo rozladenie z kontroverznej spolupráce spravodajských služieb oboch krajín, si Merkelová však nenechala ujsť podpichnutie v súvislosti s aférou okolo americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA), poznamenala agentúra DPA.

„Aj cez niektoré názorové nezhody, ktoré máme, je Amerika naším priateľom, naším partnerom,“ povedala kancelárka. Obrátila sa potom k Obamovi a povedala, že je pre ňu veľké potešenie ukázať americkému prezidentovi „kúsok nemeckej kultúry, bavorskej kultúry“. „Je to skvelá šanca. A môžem ti prezradiť, že sa v tomto regióne úzko prepájajú tradície a moderný svet. Je to krásny kúsok Nemecka,“ povedala.

„Prišiel som sem z vďačnosti za spoločnú históriu,“ povedal americký prezident a poukázal na veľký počet bavorských prisťahovalcov v jeho rodnom Chicagu. Zažartoval pri tom, že si bohužiaľ zabudol doma svoje kožené nohavice, dúfa ale, že si ich bude môcť kúpiť na mieste.

Merkelová a Obama si nakoniec dali spoločný obed – bielu klobásu, ktorú zapili svetlým pivom. Obama sa odvďačil Merkelovej dvoma bozkami na tvár.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Barack Obama #Angela Merkelová #summit #Garmisch-Partenkirchen #G7