Obama vyzval Londýn na zotrvanie v Európskej únii

Americký prezident Barack Obama v nedeľu vyzval na zotrvanie Británie v Európskej únii, a aby dodržal záväzok dvojpercentných výdavkov na zbrojenie. Šéf Bieleho domu rokoval v južnom Nemecku s britským premiérom Davidom Cameronom pred začiatkom summitu G7.

07.06.2015 18:56 , aktualizované: 21:24
debata (33)

Zachovanie britského vplyvu je podľa Obamu žiaduci ako v kontinentálnom, ako aj v celosvetovom meradle. Americký prezident sa výslovne nezmienil o referende, v ktorom sa majú podľa Cameronovho sľubu Briti do konca roka 2017 vysloviť k svojmu budúcemu vzťahu k EÚ. Teší sa ale, že Británia „zostane súčasťou Európskej únie“.

Z Londýna prišla správa, že päťdesiat poslancov britského parlamentu z Cameronovej konzervatívnej strany spustilo kampaň, ktorej cieľom je odchod z EÚ, ak sa neodhodlá k radikálnym reformám. Kampaň nazvaná Konzervatívci pre Britániu (CFB) by podľa iniciátorov mohla získať podpisy stovky zástupcov vrátane niektorých ministrov.

Obama s Cameronom diskutoval aj o výške výdavkov na zbrojenie. Prezident dúfa, že Spojené kráľovstvo napriek rozpočtovým problémom dodrží hranicu dvoch percent hrubého domáceho produktu podľa pravidiel NATO.

„Prezident zdôraznil, že USA a Británia sú pilierom aliancie,“ povedal agentúre Reuters zdroj blízky rokovaniu. „Obama chápe rozpočtové problémy, ale dúfa, že Británia nájde cestu, ako dvojpercentnú hranicu dodržať,“ konštatoval.

Britská vláda v týchto dňoch objem výdavkov na armádu skúma a odmieta zatiaľ potvrdiť, že hranicu NATO vo výške dvoch percent dodrží.

Poľský minister varoval Britov pred odchodom z EÚ

Obyvatelia Spojeného kráľovstva sa musia dozvedieť trpkú pravdu o ničivých dôsledkoch odchodu z Európskej únie a nesmú sa nechať presvedčiť, že si zachovajú všetky výhody a nič nezaplatia. V rozhovore s britským listom The Guardian to povedal poľský minister pre európske záležitosti Rafal Trzaskowski.

Poľský minister reagoval na rozhodnutie premiéra Davida Camerona vyhlásiť do konca roka 2017 referendum o členstve Británie v EÚ, ktoré predseda vlády oznámil pred nedávnymi parlamentnými voľbami. „Ak pred referendom britskí politici nepovedia národu fakty, mnoho ľudí bude hlasovať pre odchod, bez toho aby si uvedomovali devastujúce následky,“ konštatoval Trzaskowski.

Británia by podľa poľského ministra prestala byť európskym a svetovým hráčom, voľnosť cestovania by bola preč a biznis by sa dostal do nových problémov, predpovedal Trzaskowski. Všetci európski vodcovia si podľa neho želajú, aby Británia v EÚ zostala, ale nie za cenu podkopania zásad Únie vrátane slobodného pohybu pracovných síl. „Nemôžeme spochybňovať základy integrácie, pretože by to malo ďalekosiahle dôsledky,“ konštatoval.

Výsledok hlasovania bude podľa poľského politika závisieť na tom, ako britské politické strany národu vykreslia alternatívy. "Ak im bude povedané, že budú stále súčasťou európskeho trhu, môžu si ponechať druhé domovy v Európe, budú môcť voľne cestovať, neplatiť clo – a zároveň odmietať cudziu pracovnú silu a neprispievať do rozpočtu EÚ, potom budú samozrejme hlasovať pre odchod . Ale to jednoducho nie je pravda, "vyhlásil Trzaskowski.

V Británii žije 700 000 Poliakov a poľská ekonomika po vstupe do EÚ v roku 2004 posilnila, komentuje The Guardian výroky poľského ministra. Varšava sa teraz cíti byť ústrednou hybnou silou EÚ a obhajuje práva svojich krajanov v Británii. „Poľsko neustúpi len preto, že Cameron sa cíti posilnený víťazstvom vo voľbách,“ povedal Trzaskowski britskému denníku.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Veľká Británia #referendum #varovanie #členstvo v EÚ