Podľa členov G7 zrušenie sankcií závisí na správaní Ruska

Hneď niekoľko svetových štátnikov sa v nedeľu na summite skupiny G7 v Bavorsku vyslovilo pre pokračovanie sankcií proti Rusku a dalo najavo, že na zmiernenie sankcií nie je vhodný čas.

07.06.2015 21:49
debata (207)

Terajšia schôdzka sedmičky najsilnejších svetových ekonomík je už druhá, na ktorej nie je prítomný ruský prezident Vladimir Putin. Aj keď Rusko nie je zastúpené, problém vzťahov s Moskvou je na summite prioritný, napísala agentúra AP.

Hostiteľka summitu kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že akékoľvek zmiernenie protiruských sankcií je do značnej miery v rukách Moskvy. Závisí na úplnom naplnení dohody o prímerí, podpísanej vo februári v Bielorusku. „Záleží to celkom na Rusoch a tiež na Ukrajincov,“ poznamenala kancelárka.

Merkelová očakáva, že summit G7 vyšle do Ruska jednotný signál. Jeho tón bol zmierlivejší ako slová predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Ten v nedeľu povedal, že jediná možná diskusia o sankciách sa môže týkať len ich rozšírenia. Podľa AP sa očakáva, že vrcholná schôdzka G7 prijme deklaráciu o situácii na Ukrajine.

„EÚ je spoločenstvom hodnôt. Práve preto Rusko nie je medzi nami a nebude pozvané, kým sa bude voči Ukrajine a iným krajinám správať agresívne,“ vyhlásil Tusk. Podľa agentúry AFP prezident Európskej únie skupinu siedmich veľkých svetových ekonomík priamo vyzval k „potvrdeniu svojej jednoty“ ohľadom sankcií voči Rusku.

Merkelová novinárom povedala, že sankcie nie sú samoúčelné. „Môžu byť zrušené, ak zmiznú dôvody ich zavedenia a ak budú problémy vyriešené,“ konštatovala. Pre zachovanie sankcií sa rozhodne vyslovil britský premiér David Cameron. Na ich pokračovaní bude trvať aj napriek tomu, že niektoré krajiny, najmä Grécko, trpia kvôli odlivu ruských turistov a ruských investícií.

„Sankcie majú vplyv na všetky krajiny. Británia nedopustila, aby jej výhody z finančných služieb stáli v ceste robustnej reakcii na agresiu podporovanú Ruskom. Nemyslím, že by sa ostatné krajiny mali správať inak,“ povedal premiér.

207 debata chyba
Viac na túto tému: #summit #G7 #protiruské sankcie