Luxemburčania odmietli volebné právo pre cudzincov

Luxemburskí voliči v nedeľňajšom referende odmietli priznať volebné právo cudzincom žijúcim na území ich krajiny desať a viac rokov. Návrh, ktorý presadzoval aj liberálny luxemburský premiér Xavier Bettel, v referende podporilo len 22-percent hlasujúcich voličov.

08.06.2015 07:11
Xavier Bettel Foto: ,
Luxemburský premiér Xavier Bettel podporoval návrh na udelenie volebného práva cudzincom.
debata (2)

Nedeľné referendum obsahovalo okrem tejto aj ďalšie dve otázky. Tie sa týkali zníženia vekovej hranice potrebnej na účasť vo voľbách zo súčasných 18 na 16 rokov, a tiež obmedzenia mandátu členov vlády na najviac 10 ročné funkčné obdobie. Luxemburčania výraznou väčšinou odmietli aj tieto dva návrhy.

Približne 45-percent z 540-tisícovej populácie Luxemburska tvoria cudzinci. Návrh prezentovaný v jednej z referendových otázok pojednával o tom, či by tým z nich, ktorí majú v krajine trvalé bydlisko minimálne 10 rokov a volili v komunálnych voľbách mohlo byť priznané právo zúčastniť sa aj na hlasovaní v parlamentných voľbách. V prípade úspechu v referende tak mohlo získať volebné právo približne 35-tisíc cudzincov.

Návrhy na zmenu ústavy neprešli aj napriek jasnej podpore liberálneho premiéra Xaviera Bettela. Ten v reakcii na neúspech referenda ešte v nedeľu uviedol, že tri jasné „nie“ bude plne akceptovať. Vyjadril však aj vieru, že nejde o poslednú diskusiu o týchto témach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cudzinci #Luxembursko #referendom #volebné právo