Podľa Kyjeva je na východe Ukrajiny 10 000 ruských vojakov

Na území kontrolovanom proruskými separatistami v Doneckej a Luhanskej oblasti je 42 500 povstalcov a ruských vojakov. Okrem toho je tam veľké množstvo zbraní, vrátane stoviek tankov. Podľa ukrajinských médií to v pondelok povedal minister obrany Stepan Poltorak na zasadnutí medziparlamentnej rady Ukrajina-NATO.

08.06.2015 13:59
debata (120)

V pondelok sa opäť začalo bojovať pri obci Marjinka. Podľa Poltoraka tri štvrtiny z uvedeného počtu bojovníkov, ktorým na východe krajiny čelia ukrajinské ozbrojené sily, tvoria rebeli, konkrétne 33 000. Zvyšná štvrtina je takmer 10 000 príslušníkov ruskej armády.

Minister dodal, že tieto nepriateľské sily majú k dispozícii 558 tankov a veľký počet delostreleckých zbraní. „Také množstvo zbraní by stačilo na vyzbrojenie stredne veľkého európskeho štátu,“ zdôraznil a obvinil Rusko, že je „hlavným organizátorom a sponzorom konfliktu“.

Kyjev a západné štáty už niekoľko mesiacov tvrdia, že Rusko vyzbrojuje východoukrajinských separatistov a vyslalo im na pomoc aj jednotky svojej armády. Moskva svoje zapojenie sa do ozbrojeného konfliktu, ktorý si od apríla 2014 už vyžiadal 6 400 obetí, popiera. Pripúšťa iba, že v Donbase môžu byť len ruskí „dobrovoľníci“ alebo vojaci „na dovolenke“.

Dvaja Rusi, ktorých na Ukrajine zajali 16. mája, priznali, že sú vojakmi v aktívnej službe a boli vyslaní na prieskum. Pre Kyjev je to jasný dôkaz účasti ruských ozbrojených síl. Moskva tvrdí, že ide o „bývalých príslušníkov armády“.

Poltorak okrem iného povedal, že na Kryme, ktorý vlani Rusko anektovalo sa počas roka zdvojnásobil počet ruských vojakov a dosiahol 24 000. Okrem toho na polostrove tiež výrazne vzrástlo množstvo zbraní a vojenskej techniky.

Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko v pondelok podľa serveru Ukrinform oznámil, že incidenty pokračovali na východe Ukrajiny aj v posledných 24 hodinách. Ukrajinské ozbrojené sily počas nich neprišli o žiadneho muža, desať vojakov utrpelo zranenia.

Lysenko informoval, že sa opäť začalo bojovať pri obci Marjinka, keď povstalci o deviatej hodine (08:00 SELČ) zahájili ďalší útok s cieľom zmocniť sa dediny. Minulú stredu sa na tomto bojisku strhla bitka, pri ktorej bolo podľa Kyjeva zabitých okolo 80 povstalcov a viac ako sto bolo zranených. O prípadných stratách na strane ukrajinských ozbrojených síl sa predstavitelia Kyjeva nezmienili.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #anexia Krymu #ruskí vojaci