Maďarsko chce väčšiu ochranu južných hraníc pred utečencami

Maďarská vládna strana Fidesz pripravuje návrh, ktorý má právnymi prostriedkami zabrániť nelegálnemu prekračovaniu hraníc utečencami na juhu Maďarska. Verejnoprávnemu rozhlasu to v pondelok povedal predseda parlamentného klubu Fidezsu Antal Rogán, podľa ktorého vláda považuje za nevyhnuté prísnejšie chrániť južné hranice, cez ktoré prúdia imigranti z Balkánu.

08.06.2015 14:15
debata (4)

Návrh nového zákona, ktorý bude čoskoro predložený parlamentu, bude podľa neho odrážať výsledky pokračujúcej verejnej debaty o prevencii imigrácie do krajiny. Rogán informoval, že podľa novej legislatívy bude napríklad nemožné získať v Maďarsku azyl v prípade, ak utečenci prichádzajú z „bezpečných tranzitných krajín“.

Vysvetlil, že sýrsky imigrant, ktorý bol vo vlasti v ohrození, no momentálne sa už nachádza v Grécku alebo Srbsku, kde je v bezpečí, nemôže v Maďarsku žiadať o azyl.

Maďarska vláda Viktora Orbána chce pomocou formulára s 12 otázkami, na ktoré občania odpovedajú, vytvoriť stratégiu v oblasti riešenia problému stúpajúceho počtu žiadateľov o azyl. Súčasťou sú aj otázky, či úrady majú utečencov vziať do väzby, okamžite ich deportovať alebo im povoliť pracovať v záujme pokrytia nákladov na ich pobyt v krajine.

Podľa MTI až 90 percent Maďarov je za prijatie prísnejších opatrení zo strany vlády, ktorých súčasťou by malo byť aj zdržanie či deportácia osôb prichádzajúcich do krajiny nelegálne. Na dotazník už podľa vlády odpovedalo asi 400 000 ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #hranice #ochrana #Fidesz #utečenci #imigranti