Summit G7: Merkelová chce prísnu klimatickú dohodu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v pondelok, v posledný deň summitu krajín G7 v nemeckom Bavorsku, lídrov siedmich najvyspelejších krajín sveta, aby sa dohodli na zásadnom znížení skleníkových plynov.

08.06.2015 14:46
summit, G7, Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala krajiny G7, aby sa dohodli na zásadnom znížení skleníkových plynov.
debata (7)

Merkelová, ktorú tiež nazývajú „klimatická kancelárka“, dúfa, že sa jej podarí presvedčiť najvyspelejšie krajiny, aby súhlasili s emisnými cieľmi pred tohtoročným summitom o klimatických zmenách.

Merkelová má vo svojom klimatickom programe podporu francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý bude summitu OSN v Paríži koncom roka predsedať. Európska komisia tlačí na svojich partnerov v G7, aby podpísali právne viazané ciele vedúce k zníženiu emisií skleníkových plynov.

Lídri rokovali v Bavorsku aj o sankciách proti Rusku ako aj o hroziacom nebezpečenstve vyplývajúcom z existencie džihádistickej organizácie Islamský štát. Témou rokovaní sú aj epidémie a otázky týkajúca sa zdravia.

Proti summitu G7 demonštrovali len desiatky ľudí

Len niekoľko desiatok ľudí v Garmisch-Partenkirchene demonštrovalo proti summitu skupiny popredných ekonomík (G7), ktorý v pondelok končí v neďalekom alpskom zámku Elmau. Združenie Stop G7 Elmau odvolalo plánovaný protestný pochod. Demonštrácie proti dvojdňovému summitu sa tak uskutočnili bez výraznejších stretov medzi odporcami globalizácie a policajnými zložkami.

Podľa televízie N24 sa na zhromaždení v centre Garmisch-Partenkirchenu zišlo asi 40 ľudí a približne v rovnakom počte boli na mieste zástupcovia médií. Na demonštráciu dohliadalo približne sto policajtov, k žiadnemu incidentu nedošlo. Demonštranti znovu odsúdili činnosť skupiny G7 a poďakovali obyvateľom Garmisch-Partenkirchenu za ich ústretovosť voči konaniu demonštrácií.

Pred záverom summitu G7 zostalo na mieste... Foto: Reuters, WOLFGANG RATTAY
summit, G7, nemecko, demonštranti, stany Pred záverom summitu G7 zostalo na mieste konania už iba niekoľko desiatok demonštrantov.

Malú účasť na pondelkových protestných zhromaždeniach signalizovala to, že v nedeľu večer a počas noci opustila väčšina demonštrantov tábor v Garmisch-Partenkirchene. Do rána v ňom zostalo len asi 300 ľudí. Aj kvôli malej účasti preto organizátori protestov odvolali plánovaný záverečný protestný pochod mestom.

Najviditeľnejším protestným činom bola skoro ráno akcia ekologického združenia Greenpeace, ktoré pomocou vysoko výkonných laserov premietalo na skalný štít neďaleko zámku Elmau výzvu, aby svet využíval výhradne energiu z obnoviteľných zdrojov.

Združenia Greenpeace premietalo na skalný štít... Foto: SITA, Felix Kaestle
greenpeace, summit, G7, nemecko Združenia Greenpeace premietalo na skalný štít neďaleko zámku Elmau výzvu, aby svet využíval výhradne energiu z obnoviteľných zdrojov.

Hovorca bavorskej polície vyjadril spokojnosť s priebehom demonštrácií. Podľa neho bol priebeh týchto akcií pokojný a najvýraznejším incidentom bol nedeľný pokus aktivistov o zablokovanie príjazdovej cesty k zámku Elmau. Pri ňom sa demonštranti stretli s políciou a niekoľko osôb sa zranilo.

Na bezpečnosť summitu dohliadalo takmer 20 000 policajtov, bavorská polícia nepovažuje prijaté bezpečnostné opatrenia za prehnané. Podľa nej bolo nasadenie nutné, aby bolo možné zabezpečiť uzatvorenie rozsiahleho územia okolo zámku Elmau a zároveň dohliadať na demonštrácie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Angela Merkelová #summit #klimatická dohoda #G7