Južná Kórea ohlásila šiestu obeť vírusu MERS

Južná Kórea v pondelok oznámila ďalšiu obeť nebezpečného koronavírusu MERS, na ktorý v tejto ázijskej krajine zomrelo už šesť ľudí. Celkovo zatiaľ Južná Kórea zaregistrovala 87 prípadov nákazy vírusom MERS.

08.06.2015 15:13
južná Kórea, MERS, ľudia, sken Foto: ,
Južná Kórea sleduje teplotu ľudí v rámci preventívnych opatrení pred ďalším šírením vírusu.
debata (3)

Poslednou obeťou je podľa médií osemdesiatročný muž, ktorý sa v nemocnici liečil so zápalom pľúc a vírusom MERS sa nakazil od iného pacienta. Počet prípadov od nedele vzrástol o 23.

Juhokórejské úrady kvôli MERS uzavreli 1 900 škôl a približne 2 500 ľudí umiestnili do karantény. Úrady oznámili, že budú v spolupráci s políciou či prostredníctvom mobilných telefónov sledovať polohu týchto ľudí, aby sa presvedčili, že dotyční karanténu neporušujú.

Čiastočne ich k tomu prinútil aj prípad jedného nezodpovedného Juhokórejčana, ktorý aj napriek nariadeným karanténnym opatreniam odcestoval do Číny. Následne u neho bol odhalený MERS. V snahe o väčšiu transparentnosť juhokórejské úrady zverejnili názvy 24 nemocníc, kde sa pacienti s MERS liečili. Až doteraz Soul názvy týchto zdravotníckych zariadení tajil, aby sa nešírila panika.

Malajzia odporučila občanom, aby sa Južnej Kórei vyhýbali

Malajzia radí svojim občanom, aby sa Južnej Kórei vyhýbali. Singapur zase odložil či zrušil všetky školské výlety do tejto krajiny, hoci Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila presvedčenie, že Soul prijatím vhodných opatrení dokáže dostať šírenie vírusu pod kontrolu.

Južná Kórea má najväčší počet prípadov infekcie MERS mimo oblasť Blízkeho východu, kde sa choroba objavila prvýkrát v roku 2012. Do Južnej Kórey nákazu zavliekol v máji jeden z miestnych podnikateľov po návšteve blízkovýchodných krajín. Celosvetovo sa vírusom MERS infikovalo 1 100 ľudí a viac ako 440 ich zomrelo, prevažne v Saudskej Arábii.

Infekcia MERS je zapríčinená koronavírusom z rovnakého kmeňa, ako je vírus, ktorý spôsobuje ochorenie SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Ten v roku 2003 usmrtil 800 ľudí. MERS má podľa WHO podstatne väčšiu úmrtnosť, naopak sa podstatne pomalšie šíri. Na rozdiel od SARS patrí k symptómom MERS okrem dýchacích ťažkostí aj zlyhanie obličiek. Proti MERS neexistuje žiadna vakcína a ani sa zatiaľ presne nevie ako chorobu účinne liečiť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #obeť #vírus MERS