Jemenský prezident nateraz vylúčil nastolenie mieru v krajine

Jemenský prezident Abdar Rabbi Mansúr Hádí vylúčil zmierenie s povstaleckými šiitmi pri nadchádzajúcich rozhovoroch, ktoré majú sa začať v nedeľu v Ženeve. Schôdzku zvolala Organizácia Spojených národov (OSN) a podľa Hádího sa počas nej má iba dohodnúť plnenie aprílovej rezolúcie BR OSN.

08.06.2015 18:17
debata (3)

Splnomocnenec OSN pre Jemen naopak v televízii Al-Džazíra tvrdil, že rozhovory budú prelomové a mohli by ukončiť dva mesiace trvajúci konflikt.

Povstalci sa podľa rezolúcie OSN majú stiahnuť z veľkých miest a uznať právomoci Hádího, ktorý je teraz rovnako ako vláda v exile. Šiiti požadujú ukončenie koaličných náletov na svoje pozície. Rezolúcia zaviedla zbrojné embargo proti povstalcom a nariaďuje im odovzdať ťažké zbrane.

Hádí v rozhovore s televíziou Al-Arabíja vyhlásil, že „Irán je nebezpečnejší ako Al-Kajdá“. Irán je považovaný za hlavného spojenca šiitov v jemenskom konfliktu. „Nebudú žiadne rokovania, bude to len diskusia o plnení rezolúcie 2216 Bezpečnostnej rady OSN,“ povedal Hádí v nedeľňajšom rozhovore.

Splnomocnenec OSN pre Jemen Ismail šajk Ahmad súdi, že rozhovory by mohli byť prelomové a „mohlo by viesť k novej dynamike a ku koncu konfliktu“. „Som optimistický ohľadom možnosti, že Jemen zostane jednotný. Konflikt ešte nedosiahol bodu, odkiaľ niet návratu,“ povedal Ismail šejk Ahmad.

Šiiti vlani obsadili Saná a potom postupovali ďalej na juh a ovládli časti západného Jemenu. V marci do bojov na stranu Hádího vlády vstúpila arabská koalícia, ktorú vedie Saudská Arábia. Hádí v rozhovore obvinil Irán, že sa mieša do vnútorných záležitostí Jemenu. Extrémistická sieť „Al-Kajdá môže byť zničená, ale v prípade Iránu ide o politickú a systematickú činnosť. Dajte od Jemenu ruky preč. Neprichádzam s týmito informáciami zo vzduchoprázdna. Chytili sme ľudí, ktorí prešli výcvikom iránskych revolučných gárd,“ povedal Hádí.

Teherán priznáva pomoc šiitom, ale iba v podobe politickej a humanitárnej pomoci, vojenskú pomoc popiera. Konflikt má od marca vyše 2 000 mŕtvych a z domovov vyhnal pol milióna Jemenčanov.

Nálety pokračovali aj v pondelok a iránska agentúra Fars tvrdí, že zo Saudskej Arábie utekajú civilisti aj členovia vládnuceho klanu, pretože sa obávajú ďalších raketových útokov. V sobotu saudskoarabská armáda zostrelila raketu Scud vypálenú z Jemenu.

Na ceste z južného mesta Chamisau Mušajt stojí niekoľkokilometrová kolóna automobilov, oznámila Fars. Podľa webovej stránky Ahrar al-Hidžázu z Rijádu utieklo niekoľko princov, väčšina ich mieri do Francúzska alebo Británie. Niektorí v reakcii na vojenskú porážku, ďalší tiež z obavy, že budú potrestaní za nesúhlas so zapojením kráľovstva do bojov v Jemene.

Fars citovala nemenovaný jemenský zdroj, podľa ktorého bola sobotná raketová paľba varovaním, ktorá má prinútiť Rijád zastaviť nálety. Satelitná televízia Al-Majádín, ktorá vysiela z Libanonu, tvrdí, že raketa v sobotu zasiahla leteckú základňu v Chamisau Mušajte, Rijád však oznámil, že raketu zostrelila protiraketová obrana.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #mierové rokovania #Rijád #šiitski povstalci