Obama: Putin baží po sláve, ničí tým vlastnú krajinu

Prezident USA Barack Obama v pondelok na záver summitu skupiny G7 v Bavorsku obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z ničenia hospodárstva vlastnej krajiny, ktoré je podľa neho dôsledkom snahy obnoviť "slávu sovietskeho impéria".

08.06.2015 22:56
obama, Barack Obama, summit, G7 Foto: ,
Obama obvinil Putina, že chce obnoviť "slávu sovietskeho impéria".
debata (288)

Spomedzi lídrov siedmich popredných ekonomík sveta, ktorí sa už druhý rok po sebe stretli bez Putina, zazneli najtvrdšie slová proti Rusku práve z úst Obamu pripisujúceho politike Kremľa spôsobovanie značného utrpenia obyvateľom krajiny.

Pretrvávajúce vylúčenie ruského prezidenta zo skupiny známej predtým ako G8 medzitým Kremeľ bagatelizoval s tým, že uprednostňuje „iné formáty“. Tie totiž podľa vyhlásenia hovorcu Dmitrija Peskova citovaného agentúrou RIA považuje za efektívnejšie a lepšie odrážajúce rovnováhu ekonomickej moci vo svete.

„Mal by sa rozhodnúť. Bude naďalej ničiť ekonomiku svojej krajiny a izolovať Rusko pri tvrdohlavom plnení túžby obnoviť slávu sovietskeho impéria, alebo uzná, že veľkosť Ruska nezávisí od porušovania územnej celistvosti a zvrchovanosti iných krajín,“ povedal Obama o Putinovi na tlačovej konferencii v bavorských Alpách.

Lídri G7, ktorí vylúčením Ruska reagovali na minuloročné anektovanie Krymu, podľa nemenovaných zdrojov venovali počas nedeľňajšej večere viac ako dve tretiny času debate o kríze na Ukrajine a ďalšom postupe voči Moskve.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v úlohe hostiteľky sa pred novinármi vyjadrila, že sankcie voči Rusku bude možné stiahnuť v prípade, že spolu s proruskými separatistami na východe Ukrajiny v plnej miere dodrží mierovú dohodu uzavretú začiatkom roka v Minsku. Upozornila však, že v prípade nepriaznivého vývoja sú EÚ a USA sú pripravení sankcie naopak sprísniť.

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Vladimir Putin #summit G7