Oheň v rafinérii pri Kyjeve postupuje, Európu môžu zasiahnuť kyslé dažde

Obrovský požiar prepukol v rafinérii v obci Vasylkiv juhozápadne od Kyjeva. Z miesta havárie sa celé dopoludnie ozývali výbuchy, hasičom nestačila technika a povolali aj Národnú gardu. Počas popoludnia sa podarilo situáciu dostať pod kontrolu. Z dvojkilometrového okruhu evakuovali obyvateľstvo, experti varujú pred možným rozšírením škodlivých látok do ovzdušia. O príčinách havárie sa zatiaľ len špekuluje.

09.06.2015 11:00 , aktualizované: 22:48
Ukrajina, rafinéria, požiar Foto: ,
Požiar v rafinérii pri Kyjeve pokračuje ďalej, hasičom sa ho nedarí dostať pod kontrolu.
debata (253)

Podľa agentúry UNN pri požiari zahynuli najmenej päť ľudí, jedenásť ďalších sa zranilo a šesť osôb je nezvestných. Požiar sa nedarí uhasiť, pre jeho obrovský rozsah sa hasiči môžu k plameňom priblížiť len na 600 metrov. Záchranné jednotky nasadili aj letectvo.

Krátko po prvých explóziách došli na miesto...
Požiar v rafinérii pri Kyjeve pokračuje ďalej,...
+9Oheň sa hasičom nedarí dostať pod kontrolu,...

Podľa predbežných informácií požiar spôsobili zlodeji, ktorí sa pokúšali z jednej z nádrží odčerpať palivo a neopatrne zaobchádzali s ohňom. Možnou príčinou je podľa expertov aj porucha na technickom zariadení alebo úmyselný útok podpaľača.

Špekuluje sa aj o teroristickom útoku

Spoločnosť State Oil, ktorá s uskladnenými ropnými produktami obchoduje, zverejnila vyhlásenie, podľa ktorého môže byť havária útokom teroristov. V januári tohto roka vraj na jednej benzínke pri Kyjeve, ktorá patrí tejto firme, našli bombu. Polícia ale zatiaľ sériu explózií vyšetruje ako porušenie bezpečnostných predpisov, teroristický útok vylúčila aj ukrajinská prezidentská kancelária.

Svedkovia popisujú, že len počas prvej polhodiny zaznelo v rafinérii zhruba 50 explózii. Horí 17 zásobníkov ropy, uhasiť sa zatiaľ podarilo len jeden a oheň postupuje. Úrady vyhlásili v okolí rafinérie dvojkilometrovú ochrannú zónu, z ktorej evakuovali všetkých obyvateľov. Ide najmä o susedné obce Krjačky a Kobci. V prípade nutnosti sú úrady pripravené rozšíriť zónu na desať kilometrov.

„Neďaleko požiaru je ďalších desať zásobníkov, každý má kapacitu 5-tisíc ton paliva. Vybuchnúť môžu kedykoľvek,“ povedal veliteľ zásahu. Požiar podobného rozsahu si na Ukrajine nepamätajú od 60. rokov.

Neďaleko rafinérie má byť zásobník zemného plynu

Krátko po prvých explóziách došli na miesto hasiči, ale oheň zničil desať ich vozidiel. Záchranári sa snažia zabrániť rozšíreniu požiaru a hasia susedný les, ktorý tiež začal horieť. Podľa nepotvrdených správ ukrajinských médií je neďaleko rafinérie aj zásobník zemného plynu.

Kyjevská televízia oznámila, že ministerstvo obrany urýchlene evakuuje muničné sklady na vojenskom letisku vo Vasylkive, ktoré leží neďaleko rafinéria. Vojaci na hranici letiska odstránili porast a vykopali priekopy. Posádku na letisku uviedli do stavu najvyššej pohotovosti. Zbrojné sklady sa nachádzajú len 50 metrov od hraníc petrochemického areálu, čo je v rozpore s bezpečnostnými predpismi.

Na mieste požiaru dochádza k neustálym výbuchom.

Na miesto havárie povolali niekoľko stoviek príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy, hasenie sleduje šéf ukrajinskej Bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov, minister vnútra Arsen Avakov a kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Kyslé dažde môžu po mesiaci dôjsť až do Berlína

Explózie podľa ekologických expertov vylúčili do ovzdušia veľké množstvo formaldehydov a sadzí. Kyslé dažde môžu po mesiaci dôjsť až do Berlína. „Zaplatíme tak našim susedom, ktorí nás podporujú morálne, finančne i politicky,“ povedal šéf Kyjevského ekologického strediska Volodymyra Borejka. V Kyjeve bude podľa neho ovzdušie znečistené niekoľko dní, ľudia by mali radšej zostať doma a neotvárať okná.

Pri budovaní areálu rafinérie boli podľa šéfa kyjevských záchranárov Valerija Borysa porušené bezpečnostné normy. „Zásobníky stavali tesne vedľa seba a nerešpektovali bezpečnostnú vzdialenosť. Keby sa dodržiavali predpisy, takáto situácia by nevznikla,“ uviedol.

Zo správ ukrajinských médií vyplýva, že úrady nemajú presné záznamy o tom, koľko ropy a ropných produktov je vo Vasylkive uskladnených. Podľa odhadov ich tam môže byť 14-tisíc ton.

253 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Ukrajiny #požiar rafinérie