Rusko pre agresiu na Ukrajine už nie je strategický partner, znie z Bruselu

Rusko už nemožno kvôli jeho postupu na Ukrajine a anexii Krymu považovať za strategického partnera EÚ a dvadsaťosmička by mala podľa toho konať. Uviedli to v Štrasburgu europoslanci, ktorí diskutovali o správe týkajúcej sa vzťahov EÚ a Ruska.

09.06.2015 12:26
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (208)

Európska komisia okrem toho odporúča, aby sa krajiny únie intenzívnejšie venovali boju proti ruskej propagande a aby navrhla zákaz financovania európskych politických strán subjektami mimo úniu. Dotknúť by sa to mohlo napríklad francúzskeho nacionalistického Národného frontu, ktorý vlani získal vysokú pôžičku od ruskej banky.

Správu pripravil zástupca najväčšej frakcie v EÚ – ľudovcov, Litovčan Gabrielius Landsbergis, a jej znenie je pomerne tvrdé. „Európsky parlament je veľmi znepokojený tým, že Rusko teraz otvorene vystupuje a koná nie ako partner, ale ako narušiteľ medzinárodného demokratického spoločenstva a jeho systému, ktorý je založený na medzinárodnom práve, a to v neposlednej rade svojou snahou o násilnú zmenu štátnych hraníc v Európe,“ píše sa okrem iného v navrhnutom dokumente.

Text otvorene hovorí o ruskej agresii

V texte, o ktorom budú europoslanci hlasovať vo štvrtok, sa tiež otvorene píše o ruskej agresii a o tom, že Rusko „vedie proti Ukrajine ozbrojený konflikt, ktorého sa priamo a nepriamo účastnia jeho vojenské a bezpečnostné sily, a úmyselne destabilizuje túto suverénnu a nezávislú krajinu vo svojom susedstve.

V správe sa tiež uvádza, že EÚ je ochotná znovu nadviazať spoluprácu s orgánmi v Moskve v mnohých konkrétnych oblastiach, ale len pod podmienkou, že „Rusko si bude ctiť územnú celistvosť a suverenitu krajiny vrátane Krymu“.

„Musíme byť konzistentní a jednotní,“ zdôraznil zástupca ľudovcov (EPP) Jacek Saryusz-Wolski a upozornil, že otázka bližšej spolupráce s Moskvou vzhľadom na „agresívnu Putinovu politiku“ na programe dňa.

Správu podporili aj zástupcovia frakcie socialistov a liberálov, zdržanlivejší boli poslanci ľavicovej frakcie GUE/NGL. Jej český zástupca Miroslav Ransdorf povedal, že únia by už mala prestať „hrať rolu užitočných hlupákov pre Spojené štáty“, ktoré podľa neho dvadsaťosmičku tlačia do pokračovania sankcií voči Rusku.

Ak europoslanci správu o vzťahoch s Ruskom schvália, čo je pravdepodobné, bude sa musieť Európska komisia zaoberať návrhom zákazu financovania európskych politických subjektov z krajín mimo EÚ.

Podľa dokumentu totiž Rusku podporuje a financuje radikálne a extrémistické strany v členských štátoch EÚ, čomu by sa malo zabrániť. Oveľa väčšia pozornosť i prostriedky by sa mali venovať aj boju s ruskou propagandou.

Európska komisia prichádza s návrhom dokumentu len pár dní po návšteve slovenského premiéra Roberta Fica v Moskve za veľkého nesúhlasu opozície. Aj osobnosti spoločenského a kultúrneho života vyzvali premiéra, aby zmenil svoju zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska na Rusko. „Ak pôjde o národné záujmy Slovenska, nezastaví ma nikto,“ vyhlásil Fico po návrate.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Rusko #sankcie #ruská propaganda