Začal sa prevoz obetí pádu lietadla spoločnosti Germanwings

Z francúzskeho mesta Marseille v utorok večer odletelo do Düsseldorfu lietadlo s prvými 44 rakvami nemeckých obetí, ktoré si vyžiadala marcová havária airbusu nemeckej spoločnosti Germanwings.

09.06.2015 22:58
debata

Začal sa tak postupný prevoz tiel všetkých 150 obetí nešťastia a ich odovzdanie rodinám v krajinách ich pôvodu. Pozostatky boli pôvodne prepravené z miesta pádu stroja v Alpách do Marseille, kde sídlia vyšetrovatelia tejto leteckej katastrofy.

Okrem celkom 72 nemeckých občanov zahynulo v troskách lietadla na trase Barcelona-Düsseldorf 24. marca tiež 47 Španielov. Ostatné obete pochádzali z 19 ďalších krajín. Prevoz a odovzdanie tiel rodinám oneskorilo nielen vyšetrovanie, ale aj chyby, ktorých sa dopustili úradníci pri vystavovaní úmrtných listov. Tie boli neplatné a museli sa prerábať.

Marcovú nehodu podľa vyšetrovateľov zámerne spôsobil druhý nemecký pilot Andreas Lubitz. Podľa francúzskej prokuratúry využil odchod kapitána na toaletu, v kokpite sa zamkol a zámerne začal klesanie, ktoré sa skončilo nárazom stroja do hôr. Následné vyšetrovanie ukázalo, že pilot trpel psychickými problémami. Letecké spoločnosti potom začali prijímať opatrenia, ktoré podobnú situáciu znemožnia.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #prevoz #pád lietadla #Germanwings #Airbus A320