Brexit sa doma Cameronovi zamotáva

Britský premiér David Cameron sa snaží svoje plány k referendu o pokračovaní členstva jeho krajiny v EÚ vysvetľovať v Európe. Lenže aj doma si bude musieť dávať pozor na to, čo povie.

10.06.2015 07:05
David Cameron Foto: ,
Britský predseda vlády David Cameron.
debata (2)
Na stretnutí krajín G7 podľa britských médií vyhlásil, že členovia vlády, ktorí nebudú hlasovať za Európsku úniu, budú musieť rezignovať. O pol dňa nato už vysvetľoval, že novinári ho nepochopili. Mal vraj na mysli len to, že počas rokovaní s EÚ sa musia všetci držať rovnakého postoja.

"Bol to najrýchlejší obrat všetkých čias,“ citoval denník Financial Times vysokopostavený zdroj z prostredia Cameronovej Konzervatívnej strany.

Čo premiér vyhlásil? "Povedal som, že ak chcete byť členom vlády, musíte zaujať postoj, že sa angažujeme v rokovaniach, aby sme mali referendum, ktoré povedie k úspešnému výsledku,“ vyhlásil Cameron na summite G7 v nedeľu.

Denník Guardian, ktorý je viac proeurópsky, na základe toho napísal článok s titulkom: Premiér: vyhodím ministrov volajúcich po vystúpení z EÚ. Euroskeptickejší Daily Telegraph zase uviedol: Kabinetu bolo povedané, voľte Európu alebo odstúpte.

V pondelok už Cameronovi ľudia tvrdili, že médiá nesprávne interpretovali premiérove slová. Netvrdil vraj, že všetci musia hlasovať za EÚ. Jeho vyjadrenie sa údajne vzťahovalo len na to, že ministri majú podporovať proces rokovaní Londýna s Bruselom, ktorý povedie k reforme EÚ. Cameron v minulosti vyhlásil, že jeho cieľom je, aby Británia zostala v EÚ, ktorá však bude fungovať inak a lepšie.

"Premiérova zmena názoru bude pravdepodobne vnímaná ako ústupok euroskeptikom,“ napísal na adresu Camerona Financial Times. V nedeľu skupina 50 členov Konzervatívnej strany varovala predsedu vlády, že budú za vystúpenie Británie z EÚ, pokiaľ premiér neukončí nadradenosť úniového práva nad britským. Ich predstava je taká, že by parlament mohol vetovať akékoľvek opatrenie prijaté v rámci EÚ. Aj minister zahraničných vecí Philip Hammond, ktorý patrí skôr k euroskeptikom, to v rozhovore pre BBC označil za nemožné.

"Po voľbách sa otázka referenda v rámci Konzervatívnej strany opäť otvorila. Je stále jasnejšie, najmä pre euroskeptikov, že Cameron je odhodlaný dosiahnuť, aby referendum uspelo. V podstate bez ohľadu na to, čo sa mu na úrovni únie podarí dosiahnuť,“ reagoval pre Pravdu britský politológ Tim Bale, autor knihy Konzervatívna strana od Thatcherovej po Camerona. Briti majú hlasovať o únii do konca roku 2017. Prieskumy naznačujú, že by mohli povedať EÚ áno, najmä ak sa podarí Cameronovi vyrokovať niektoré reformy.

Referendum pomôže zvládnuť euroskeptikov

"Referendum o pokračujúcom členstve Británie v EÚ je pre premiéra Davida Camerona spôsob, ako udržať euroskeptikov v rámci strany, zvládnuť ich a znížiť ich dlhodobý vplyv,“ povedal pre Pravdu expert na britskú politiku Kristian Steinnes z Nórskej vedeckej a technologickej univerzity. Britský premiér David Cameron sa snaží zvládnuť tvrdých euroskeptikov v rámci Konzervatívnej strany. Podarí sa mu to?
Jediné riešenie, ktoré sú radikálni euroskeptici ochotní akceptovať, je Brexit. Teda, že Británia vystúpi z Európskej únie. Podľa nich sú všetky ostatné možnosti len polovičaté. Ich cieľom je opustiť EÚ. Takže je to veľmi zložitý problém pre Camerona.

Čo môže urobiť?
Rozhodol sa pre referendum o pokračovaní členstva. Je to správny spôsob, ako udržať euroskeptikov v rámci strany, zvládnuť ich a znížiť ich dlhodobý vplyv. Ak referendum potvrdí členstvo Británie, čo je možné, Cameronovi sa podarí aspoň na istý čas tento problém odsunúť do úzadia. Bude tiež ťažké ho obviňovať z toho, že je na Brusel príliš mäkký. Aj z toho, že za všetky problémy Británie môže členstvo v EÚ, ako veria euroskeptici.

Takže referendum je aj Cameronovým nástrojom, ako si poradiť s tvrdým euroskeptickým krídlom strany a udržať ju pokope?
Je to dobrý a pravdepodobne jediný spôsob, ako to zvládnuť. Všeľudové hlasovanie by mohlo prispieť k tomu, že Konzervatívna strana zostane jednotná. Nie je to úplné riešenie situácie. Ale euroskeptické krídlo strany si po referende už nebude môcť dovoliť vyrábať také problémy. Bude musieť akceptovať situáciu alebo prejsť k Strane nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron #G7 #Brexit