Pri Kyjeve stále horia ropné zásobníky, ozývajú sa výbuchy

Ropné zásobníky v rafinérii Vasylkiv pri Kyjeve stále horia, aj keď oheň údajne hasiči majú pod kontrolou. Rozsiahly požiar, ktorý zachvátil v noci na utorok postupne všetkých 17 zásobníkov, podľa ukrajinských úradov už neohrozuje okolité obce ani blízku vojenskú základňu. Ešte v stredu ráno sa však z miesta havárie ozývali ďalšie výbuchy.

10.06.2015 11:40
požiar, Ukrajina Foto: ,
Letecká snímka z rafinérie v obci Vasylkiv juhozápadne od Kyjeva, v ktorom horí od utorka.
debata (38)

Najmenej štyri zásobníky oheň úplne zničil, povedal v stredu novinárom ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Bilancia obetí sa od utorka nezmenila: zahynuli štyria ľudia a približne desať ďalších leží s popáleninami v nemocnici. Hasenie podľa ukrajinských médií komplikuje aj skutočnosť, že zásobníky stoja tesne vedľa seba.

Armáda podľa Avakova nasadí do boja s ohňom hasičské tanky. Okrem likvidácie požiaru budú z miesta havárie vyvážať aj hasičskú techniku, ktorá počas zásahu zhorela. Plocha ohňa sa podľa ukrajinských záchranárov znižuje, zatiaľ čo v utorok večer horelo dvanásť zásobníkov, v stredu dopoludnia už len šesť.

O príčinách nešťastia nie je jasno: vyšetrovatelia hovoria o technickej poruche, úmyselnom útoku podpaľačov alebo neopatrnom zaobchádzaní s ohňom, zrejme pri pokuse o krádež skladovanej suroviny. Teroristický útok, o ktorom v utorok špekuloval majiteľ rafinérie, polícia nepotvrdila. Hoci podľa ukrajinskej štátnej služby pre mimoriadne situácie ovzdušia splodinami horenia vážne znečistené nie je, kyjevská hygienická stanica vydala niekoľko odporúčaní pre obyvateľov žijúcich v okolí havárie. Ľudia by vraj mali piť veľa mlieka, aby zneutralizovali vplyv jedovatých látok, mali by sa zdržať konzumácie čerstvého ovocia a zeleniny, nevetrať a vyhýbať sa dažďu.

Krátko po prvých explóziách došli na miesto...
Požiar v rafinérii pri Kyjeve pokračuje ďalej,...
+9Oheň sa hasičom nedarí dostať pod kontrolu,...

Kto žije vo vzdialenosti do desiatich kilometrov od rafinérie, mal by odísť, odporúčajú záchranári. Ohrození sú najmä seniori, deti a chronicky chorí ľudia. V bezprostrednom okolí požiaru je možné sa pohybovať len v ochranných maskách.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Ukrajina