Muža v Británii odsúdili za nútenie ženy k sobášu

Muža, ktorý sa priznal, že prinútil 25-ročnú ženu k sobášu, poslal súd v Británii v stredu do väzenia. Bol to prvý rozsudok tohto druhu po prijatí zákona v roku 2014, ktorý takúto prax považuje za nelegálnu.

10.06.2015 15:21
debata (1)

Tridsaťštyriročný muž sa na súde vo Walese tiež priznal k štyrom znásilneniam, bigamii a voyerizmu, za čo dostal spolu 16-ročný trest.

„Sobáš z donútenia ničí životy a rodiny,“ povedal Iwan Jenkins, šéf oddelenia znásilnenia a iných vážnych sexuálnych zločinov na súde vo Walese. „Násilné sobáše v Británii nebudú tolerované,“ dodal.

Každému, kto núti iného k sobášu, hrozí až sedemročné väzenie podľa zákona, ktorý platí aj pre britských občanov, ktorých nútia k sobášu v zahraničí.

V roku 2014 sa vládne oddelenie pre nanútené sobáše v Británii zaoberalo 1267 prípadmi, z čoho 79 percent sa týkalo žien a 11 percent tvorili obete, ktoré nemali 16 rokov. Prípady sa týkali 88 krajín vrátane Pakistanu, Indie, Bangladéša, Afganistanu a Somálska.

Aktivisti zaoberajúci sa týmito prípadmi predpokladajú, že počet nanútených sobášov v Británii dosahuje každoročne až 10 000. Kultúrne tradície a česť bránia členom rodiny o prípadoch hovoriť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #sobáš #vynútené manželstvá