Pri Kecskeméte mal nehodu ďalší maďarský gripen

V Maďarsku malo v stredu nehodu ďalšie stíhacie lietadlo JAS-39 Gripen maďarskej armády. Pilot sa katapultoval a teraz je v nemocnici, jeho stav je stabilizovaný, informoval zástupca náčelníka generálneho štábu Zoltán Orosz.

10.06.2015 16:16
gripen, stíhačka, lietadlo, Foto: ,
Stíhacie lietadlo JAS-39 Gripen
debata (14)

Je to už druhá nehoda maďarského Gripenu počas mesiaca – v máji jeden havaroval na letisku v Čáslave.

Podľa Orosza sa nehoda stala na základni v Kecskeméte v centrálnej časti krajiny. Pilot lietadla po štarte zistil, že sa mu ani na opakovaný pokus nepodarilo zatiahnuť predné koleso podvozku. Pri následnom núdzovom pristátí sa katapultoval, pretože stroj sa stal neovládateľným.

Orosz na tlačovej konferencii podľa agentúry MTI oznámil, že prvá prehliadka ukázala, že lietadlo sa dá opraviť. Dodal, že všetky Gripeny maďarskej armády teraz zostanú na zemi, kým ich do jedného nepreveria.

Podľa generála nie je žiadna súvislosť medzi stredajším núdzovým pristátím a haváriou, ku ktorej došlo v máji pri cvičení v Českej republike. Lietadlo letelo do Čáslavu na medzinárodné cvičenie Lion Effort 2015, určené pre armády, ktoré prevádzkujú Gripeny. Havarovalo pri pristávaní. Značne poškodená stíhačka po nehode skončila v poliach za pristávacou dráhou. Obaja piloti sa katapultovali.

Odborníci sa podľa maďarských médií prikláňajú skôr k verzii, že za haváriu u Čáslave najpravdepodob­nejšie môže zlyhanie brzdového systému stíhačky. Český minister obrany Martin Stropnický ale tri dni po udalosti informoval, že sa nepredpokladá, že by príčinou bola technická porucha.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #nehoda #gripen #letecká havária