Islamský štát má vraj dosť materiálu na špinavú bombu

Ozbrojencom z radikálneho Islamského štátu (IS) sa vraj podarilo získať toľko rádioaktívneho materiálu, aby im to stačilo na výrobu takzvanej špinavej bomby. Tá spôsobuje zamorenie rozložením rádioaktívnych látok klasickou výbušninou.

10.06.2015 16:21
Islamský štát, Mosul, Irak, vlajka, zástava,... Foto:
Islamský štát
debata (2)

V stredu o tom na svojich internetových stránkach informuje britský The Independent s odvolaním sa na správy austrálskych tajných služieb.

Podľa austrálskej ministerky zahraničia Julie Bishopovej je NATO znepokojené tým, čo sa deje s materiálom, ktorý bojovníci IS pri svojom postupe Irakom a Sýriou ukoristili z rôznych výskumných centier a nemocníc. „Nebrali len hotovosť z miestnych bánk,“ pripomenula šéfka austrálskej diplomacie.

Touto záležitosťou sa minulý týždeň zaoberala Austrálska skupina združujúca štyri desiatky krajín, ktoré sa zasadzujú o to, aby sa vo svete nepoužívali chemické a biologické zbrane. Bishopová na tejto schôdzke varovala, že IS je schopný vyrobiť chemické zbrane.

IS v poslednom čísle svojho propagandistického časopisu dal najavo, že chce vyvinúť zbrane hromadného ničenia a indickí činitelia už skôr upozorňovali, že existuje možnosť, že by radikáli mohli získať jadrovú zbraň Pakistanu.

Experti upozorňujú, že IS môže s blížiacim sa začiatkom ramadánu a prvého výročia vyhlásenia kalifátu zosilniť svoje aktivity. „Je pravdepodobné, že pri príležitosti začiatku i konca ramadánu sa IS pokúsi o zásadné vojenské akcie v Iraku a Sýrii,“ uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny. Moslimský pôstny mesiac sa začína 17. júna.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bomba #NATO #atómová bomba #Islamský štát