Andrej Kiska ako prvý slovenský prezident navštívil Lidice

Prezident Andrej Kiska sa v stredu počas návštevy Českej republiky poklonil obetiam nacistického masakru v Lidiciach. Urobil tak ako prvý slovenský prezident, píše portál Ceskatelevize.cz.

10.06.2015 17:40
debata (174)

Predtým rokoval Kiska so svojím českým náprotivkom Milošom Zemanom o Rusku, Ukrajine, voľbách v Turecku a o prijatí eura.

Slovenský prezident položil kyticu k spoločnému hrobu obetí masakru v Lidiciach a tiež k pomníku detských obetí, informuje český portál.

Dedinu Lidice zničili nacisti pred 73 rokmi po atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Prezidenti riešili euro aj situáciu na Ukrajine

Andrej Kiska veľkú časť stretnutia s českou hlavou štátu Milošom Zemanom strávil debatou o eure. Kiska, podľa ktorého prijatie spoločnej európskej meny Slovensku výrazne pomohlo, to povedal novinárom pri návšteve Lidíc. So Zemanom sa vraj bavili aj o množstve ďalších tém, vrátane situácie na Ukrajine.

„Dotkli sme sa všetkých tém, od volieb v Turecku, v Poľsku, cez situáciu v Rusku, na Ukrajine,“ uviedol slovenský prezident. „Veľa sme rozoberali momentálnu diskusiu, ktorá sa vedie v Česku o možnom prijatí eura, kde som vyjadril a potvrdil to, že na Slovensku bolo prijatie eura spojené s veľkým pochopením a bol to veľmi dôležitý krok,“ povedal.

Aj keď malo podľa neho mnoho Slovákov sprvu obavy z novej meny, prijali euro veľmi dobre. „A myslím si, že veľmi pomohlo našej krajine i našej ekonomike, takže to bola jedna z tém, ktorej sme sa s prezidentom Zemanom venovali veľmi dlhú dobu,“ povedal tiež Kiska.

V Česku sa nedávno debata o prijatí eura rozbehla naplno. Za jeho skoré prijatie je okrem Zemana napríklad aj sociálna demokracia. Naproti tomu minister financií a šéf hnutia ANO Andrej Babiš by sa s prechodom k spoločnej európskej mene rozhodne neponáhľal. Chce, aby o ňom ľudia hlasovali v referende.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #euro #Miloš Zeman #Andrej Kiska