Vatikán bude súdiť biskupov kryjúcich kňazov, ktorí zneužili deti

Vatikán, ktorý už vedie boj proti kňazom obvineným zo sexuálneho zneužívania maloletých, chce stíhať na novovznikajúcom súde aj biskupov, ktorí páchateľov chránia. Pri Kongregácii pre náuku viery má vzniknúť nová súdna sekcia, do ktorej bude vymenovaný stály personál a sekretár ako asistent prefekta kongregácie.

10.06.2015 18:46
pápež František, Vatikán Foto: ,
Pápež František schválil najnovšie návrhy pre prípady zneužitia biskupského úradu.
debata (8)

Ako v stredu informoval vatikánsky hovorca Federico Lombardi, pápež František schválil najnovšie návrhy pre prípady zneužitia biskupského úradu a v otázke obžaloby zo sexuálneho zneužívania maloletých zo strany katolíckeho kléru. Návrhy predložila Pápežská komisia pre ochranu maloletých.

„Predpokladá sa, že Svätý otec poverí Kongregáciu pre náuku viery, aby vynášala rozsudky nad biskupmi v súvislosti s trestným činom zneužitia úradu,“ citoval Lombardiho vatikánsky rozhlas.

Pápež zároveň stanovil päťročnú lehotu na analýzu toho, nakoľko je nové opatrenie efektívne.

Kvôli zneužívaniu maloletých boli v minulosti obvinené alebo odsúdené stovky kňazov v mnohých krajinách Európy, ale aj v Spojených štátoch či Kanade.

Františkov predchodca Benedikt XVI., počas ktorého pontifikátu sa začali tieto škandály vyšetrovať, sa podľa Vatikánu stretol s niekoľkými zneužitými ľuďmi počas svojich ciest po svete. František je však prvým pápežom, ktorý sa s obeťami stretol na vatikánskej pôde.

Vatikán od roku 2004 do roku 2014 kvôli sexuálnemu obťažovaniu detí zbavil úradu 848 kňazov a ďalších 2 572 potrestal menšími trestami. Vôbec prvú takúto ucelenú štatistiku predstavil vlani pred jedným z výborov OSN v Ženeve vyslanec Vatikánu pri OSN arcibiskup Silvano Tomasi. Za tento čas dostal Vatikán hlásenia o viac ako 3 400 vierohodných prípadoch zneužívania. Len vlani to bolo 401 prípadov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #biskupi #zneužívanie detí #kňazi #pápež Benedikt XVI.