Poľskú vládu opúšťajú ministri, končí aj šéf Sejmu Sikorski

Z poľskej vlády odchádzajú ministri štátneho pokladu, zdravotníctva a športu. V stredu o tom informovala premiérka Ewa Kopaczová z Občianskej platformy (PO).

10.06.2015 19:00
Poľsko, premiérka Ewa Kopaczová Foto: ,
Poľská premiérka Ewa Kopaczová
debata (3)

Funkcie predsedu dolnej komory parlamentu Sejmu sa vzdal aj bývalý člen vlády Radoslaw Sikorski.

Kopaczová uviedla, že chce obnoviť dôveru verejnosti vo svoju stranu, ktorej podpora štyri mesiace pred parlamentnými voľbami klesá. Politici, ktorí v stredu podali demisiu, sú medzi aktérmi takzvanej odpočúvacej aféry.

V tomto škandále pred rokom vyšli najavo zákulisné intrigy niektorých politikov Občianskej platformy aj to, že čelný predstavitelia krajiny medzi sebou hovoria vulgárne a úplne nediplomaticky.

„Z aféry nie je možné obviňovať Občiansku platformu. Nedopustím, aby sa nahrávky stali predmetom hry počas volebnej kampane,“ citovala televízia TVN2 premiérku Kopaczovú.

Podľa v stredu zverejneného prieskumu agentúry TNS pre Poľskú televíziu by Občianska platforma Kopaczovej skončila druhá za najväčšou opozičnou stranou, národno-konzervatívnym Právom a spravodlivosťou (PiS) expremiéra Jaroslawa Kaczyńského.

PO by volilo 24 percent ľudí, PiS 32 percent.

Do parlamentu by sa okrem týchto dvoch strán dostalo už len zoskupenie populistu a bývalého rockového hudobníka Pawla Kukiza, ktorý skončil na treťom mieste v prvom kole nedávnych prezidentských volieb.

Voľba hlavy štátu z minulého mesiaca bola pre PO veľkým varovaním: vyhral v nej kandidát PiS Andrzej Duda, keď v druhom kole hlasovania porazil doterajšiu hlavu štátu Bronislawa Komorowského, ktorého podporovala Občianska platforma.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Radoslaw Sikorski #Ewa Kopaczová