Ľuďom v Kyjeve odporučili piť mlieko a neotvárať okná

Mohutný požiar, aký Kyjev nezažil od šesťdesiatych rokov minulého storočia, požiarnici len ťažko dostávali pod kontrolu. Zásobníky ropy vo Vasylkive asi 30 kilometrov juhozápadne od Kyjeva zachvátili plamene v noci z pondelka na utorok.

11.06.2015 08:00
debata (7)
„Penový útok“ na horiace zásobníky s benzínom a jeden plný oleja začali požiarne tímy vo veľkosklade pohonných hmôt v stredu na poludnie.

V čase, keď v stredu ráno ukrajinský minister vnútra Arsenij Avakov zvestoval svetu na jednej zo sociálnych sietí, že „požiar sa podarilo lokalizovať“, explodoval ďalší zo zásobníkov. Podľa agentúry UNIAN sa jednu „horiacu fakľu“ v stredu podarilo uhasiť, ale popoludní horel obsah ešte v ďalších piatich. Nikolaj Čečetkin, šéf Štátneho výboru pre mimoriadne udalosti, potvrdil, že plamene neohrozujú vojenský objekt vzdialený iba 500 metrov od horiaceho skladu, ako aj neďaleké vojenské letisko.

Informácie o tom, ako vážne môžu splodiny z požiaru poškodiť zdravie obyvateľov v okolí, sú však rozporuplné. Ukrajinská štátna služba pre mimoriadne situácie tvrdí, že ovzdušie v mieste nešťastia vážne znečistené nie je. Hlavný hygienik v Kyjeve Oleg Ruban pripustil zvýšenú koncentráciu škodlivých splodín v ovzduší, no odôvodňuje to zvyčajnou situáciou, keď je v meste veľa áut.

Podľa portálu BBC, naopak, starosta Kyjeva Vitalij Kličko varoval, že škodlivé látky v ovzduší prekročia povolené limity. Zároveň ľudí vyzval, aby obmedzili pohyb vonku. Kyjevská hygienická stanica vydala pre obyvateľov odporúčania, aby pili veľa mlieka a tým neutralizovali vplyv jedovatých látok. Taktiež sa musia zdržať konzumácie čerstvého ovocia či zeleniny a nemali by otvárať okná. Agentúra RIA Novosti uviedla, že vyhlásili evakuáciu ľudí z priľahlej oblasti. V okolí požiaru sa môžu pohybovať len v ochranných maskách.

Niektorí ukrajinskí odborníci odmietajú, že by následky horiaceho skladu mohli mať vplyv na zemskú atmosféru ako v prípade úmyselného zapálenia ropných vrtov v Kuvajte pri ústupe irackej armády či dokonca v prípade černobyľskej katastrofy. „Požiar neďaleko Kyjeva nemá vplyv na terajšie zhoršenie ovzdušia v meste,“ cituje UNIAN Rubana zo stredajšej tlačovej konferencie. Príčiny nešťastia sú zatiaľ predmetom špekulácií. V hre sú tri možnosti: technická chyba, úmyselný útok podpaľača alebo ako najpravdepodobnejší dôvod – neopatrné manipulovanie s ohňom pri pokuse o krádež benzínu. Vyšetrovatelia od začiatku vylúčili teroristický útok, ako sa snažil presvedčiť verejnosť majiteľ skladu.

Podľa najnovšej bilancie si požiar v sklade, ktorý sa nachádza v obci Kriačky v okrese Vasylkiv, vyžiadal štyri obete na životoch – troch hasičov a jedného zamestnanca -, ako aj 12 zranených.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Kyjev