Orbán doma boduje, Európa ho karhá

Protiprisťahovalecká politika a koketovanie s obnovením trestu smrti priniesli maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi prvé ovocie. Európsky parlament ho síce v stredu tvrdo pokarhal, čerstvý prieskum verejnej mienky však naznačuje, že vládnemu Fideszu sa to začína oplácať. Prebratím agendy Jobbiku zastavil trend, keď mu extrémistická strana už začínala dýchať na chrbát.

11.06.2015 08:35
Viktor Orbán, maďarský premiér, Budapesť Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán na konferencii v Budapešti pri príležitosti piateho výročia vzniku jeho vlády.
debata (45)

Povážlivo sa zvierajúce nožnice preferencií Fideszu a Jobbiku sa po dlhých mesiacoch nepatrne, o jedno percento, znova roztvorili. Agentúra Ipsos Orbánovej strane namerala 20-percentnú podporu, kým pravicových radikálov by dnes volilo 15 percent opýtaných.

Nebolo to však zadarmo. Európski poslanci v stredu Orbánovi takpovediac ukázali žltú kartu. V rezolúcii, v ktorej vyzvali Európsku komisiu na rázny postup, vyjadrili znepokojenie nad „vznikajúcim systémovým ohrozením zásad právneho štátu“ v Maďarsku.

Európsky parlament Orbánovi odkázal, že trest smrti je nezlučiteľný s hodnotami Európskej únie a že jeho prípadné zavedenie by bolo porušením zmlúv, za ktoré by Budapešti hrozili tvrdé sankcie. Orbán otázku trestu smrti otvoril predminulý mesiac, keď vyhlásil, že jeho znovuzavedenie musí zostať na programe dňa, pretože sa podľa neho ukázalo, že vládou presadené sprísnenie trestného práva nie je pre páchateľov najvážnejších zločinov dostatočne odstrašujúcim prostriedkom.

Prečo by sme mali mať radi prisťahovalcov, keď ich ľudia vnímajú skôr ako nebezpečenstvo a hrozbu?
Maďarský premiér Viktor Orbán

Jeho slová vyvolali v Bruseli ostrú kritiku. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dokonca Maďarsku pohrozil, že v prípade zavedenia hrdelného trestu by krajina musela opustiť EÚ. Trest smrti totiž zakazuje Charta základných práv EÚ a nepripúšťa ho ani Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd Rady Európy.

Maďarský premiér odvtedy o treste smrti hovorí zdržanlivejšie. Naďalej síce obhajuje právo svojej krajiny o tejto otázke diskutovať, minulý týždeň však verejne potvrdil, že jeho vláda trest smrti zaviesť nemieni.

Europoslanci však Orbána v stredu upozornili, že „otvára diskusiu, ktorá je motivovaná prevažne vnútornými politickými účelmi“, pričom „ako predseda vlády je zodpovedný za presadzovanie hodnôt EÚ a má ísť príkladom“.

Európsky parlament maďarského premiéra pokarhal aj za jeho migračnú politiku, ktorá podľa neho „vychádza z xenofóbnych mylných predstáv“. „Európsky parlament kritizuje verejnú konzultáciu o migrácii a súvisiacu celoštátnu bilbordovú kampaň iniciovanú maďarskou vládou a zdôrazňuje, že obsah tejto konzultácie v Maďarsku o prisťahovalectve a terorizme a jazyk, ktorý sa v nej používa, je veľmi zavádzajúci, neobjektívny a nevyvážený, čím sa skreslene vytvára priama súvislosť medzi migráciou a bezpečnostnými hrozbami,“ konštatuje sa v rezolúcii, ktorá Budapešť priamo vyzýva, aby túto kampaň zastavila.

S výsledkami takzvanej národnej konzultácie o prisťahovalectve a terorizme, v rámci ktorej vláda rozoslala občanom anketové lístky s dvanástimi otázkami, je však Orbánova vláda mimoriadne spokojná. Doteraz ich zodpovedalo vyše štyristotisíc ľudí. Z vyhodnotenia polovice vyplnených dotazníkov vraj vyplýva, že osemdesiat percent opýtaných si praje sprísnenie právnej normy o prisťahovalectve.

Orbán stále zdôrazňuje, že práve to si želá aj on. Preto trvá na tom, aby si Maďarsko problém s imigrantmi riešilo po svojom, bez direktív Európskej únie. „Keby nám nenanútili neživotaschopné pravidlá, tak v Maďarsku by neboli utečenci. Tých, ktorí sú tu, by sme už poslali domov,“ vyhlásil koncom minulého týždňa v rozhovore pre Rádio Kossuth. Premiér avizoval úpravy azylového zákona, návrh vzápätí poslanci Fideszu v utorok predložili do parlamentu. Podľa novely by utečenci, ktorí do Maďarska prichádzajú cez južné hranice, boli automaticky považovaní za hospodárskych migrantov, lebo Srbsko by maďarská legislatíva uznala za bezpečnú tretiu krajinu, z ktorej Sýrčania, Iračania či Afganci nemusia utekať ďalej.

Maďarský premiér sa ohradil proti kritike národnej konzultácie i bilbordovej kampane. Na veľkoplošných plagátoch, ktoré vláda rozvešala po krajine, sú upozornenia pre migrantov: „Ak prídeš do Maďarska, nemôžeš Maďarom zobrať prácu“, „Ak prídeš do Maďarska, musíš ctiť našu kultúru“ a „Ak prídeš do Maďarska, budeš musieť dodržiavať naše zákony“. Orbán tvrdí, že otázky dotazníkov sú formulované korektne. „Vyčítajú nám, prečo v dotazníkoch neargumentujeme v prospech toho, že prisťahovalcov máme mať radi. Ale prečo by sme mali mať radi prisťahovalcov, keď ich ľudia vnímajú skôr ako nebezpečenstvo a hrozbu?“ položil rečnícku otázku.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Orbán #protiprisťahovalecká politika