Z Expo si Putin 'odskočil' k pápežovi

Snaha o prekonanie trvajúcej izolácie môže mať rôzne podoby. V prípade Ruska napríklad vo forme pracovnej návštevy prezidenta Vladimira Putina na svetovej výstave Expo 2015 v Miláne a následne už oficiálne v podobe podvečerného rokovania vo Vatikáne s pápežom Františkom. A to na vlastnú žiadosť. Denník La Repubblica v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že Putin tentokrát príde včas. Narážal pritom na hodinové meškanie Putina pri poslednej audiencii. Ruského hosťa prijal v Ríme aj taliansky prezident.

11.06.2015 09:13
Putin, Taliansko, Expo 2015 Foto:
Pred ruským pavilónom na svetovej výstave Expo 2015 v Miláne vítali ruského prezidenta niektorí návštevníci plagátmi na ktorých bolo napísané: Rusko vpred! alebo Odkaz V. V. Putinovi: Hurá! Vydržať!
debata (29)

„Výstava Expo je príležitosťou na obnovenie priateľských vzťahov medzi Rímom a Moskvou. Rusko je pre Taliansko významné nielen kvôli možnému posilneniu hospodárskej spolupráce, ale napríklad aj kvôli spoločnému boju proti terorizmu,“ citujú agentúry talianskeho premiéra Mattea Renziho po stredajšom rokovaní s prezidentom Putinom, ktorý otvoril ruský deň na svetovej výstave. Slová talianskeho politika, ktorý ako prvý európsky líder zavítal do Moskvy po pripojení Krymu k Rusku, boli viac adresované hlavne bohatému zastúpeniu oligarchov v sprievode ruského lídra ako samotnému Putinovi. Ako konštatoval denník La Repubblica, po predpokladanom vyriešení „ukrajinského problému“ začnú „medové mesiace“. Tie však podľa Putina a Renziho nastanú až po tom, ako sa minská dohoda stane základným princípom riešenia situácie na Ukrajine.

Už v stredu, podľa očakávania, taliansky premiér požiadal Rusko o aktívne zapojenie sa do stabilizácie situácie v Líbyi, bez ktorej nie je mysliteľné riešenie problému utečencov. Tisíce ich denne uteká práve cez Taliansko do Európy. Renzi prišiel s rovnakou žiadosťou ako nedávno šéf talianskej diplomacie Paolo Dzhentiloni počas rokovania v Moskve.

Výstava Expo je príležitosťou na obnovenie priateľských vzťahov medzi Rímom a Moskvou. Rusko je pre Taliansko významné nielen kvôli posilneniu hospodárskej spolupráce, ale aj kvôli spoločnému boju proti terorizmu.
Taliansky premiér Matteo Renzi

V súvislosti so stretnutím Renzi – Putin viacerí pozorovatelia zároveň pripomínajú, že Západ vrátane Talianska dlhodobo kritizuje Moskvu za podporu odporcov vlády v Kyjeve na východe Ukrajiny. Renzi rovnako ako ďalší lídri sa počas víkendového summitu G7 vyjadril za zachovanie protiruských sankcií. Podľa agentúr sa však o ich zrušení v Miláne nehovorilo. Putin napriek tomu upozornil talianskeho šéfa kabinetu, že „protiruské sankcie škodia talianskym firmám“ a samotný Renzi tak na pozadí nedávneho summitu v Bavorsku musel podľa denníka Der Standard urobiť, vyjadrené gymnastickou terminológiou, „politický špagát“. Hlavne kvôli skutočnosti, podľa ktorej dôležitú úlohu pre taliansku ekonomiku hrá veľký ruský trh. Najmä pre spotrebný tovar. Na druhej strane sú pre Rím životne dôležité dodávky ruského plynu. V tomto smere je Taliansko po Nemecku v Európe na druhom mieste (v roku 2014 odobralo 21,7 miliardy kubických plynu – pozn. red.).

Mnohí pripomínajú aj známu náklonnosť Putina k talianskym reáliám, ktorú najnovšie vraj umocňuje aj skutočnosť, podľa ktorej na zozname 89 občanov z EÚ, ktorý nedávno zverejnila fínska televízia YLE, nie je ani jeden Talian.

Pápež František sa v stredu ešte pred... Foto: SITA/AP
Pápež František, Vatikán, Putin Pápež František sa v stredu ešte pred avizovaným rokovaním s ruským prezidentom Vladimirom Putinom stretol na pravidelnej audiencii s veriacimi na vatikánskom Námestí Svätého Petra.

Viacerí pozorovatelia ešte pred Putinovou návštevou Talianska považovali za hlavný bod programu ruského prezidenta jeho rokovanie s pápežom Františkom. Jedným z dôvodov, podľa novín Time, je rast vplyvu pontifika a práve počas rozhovorov s Putinom sa vraj mal ukázať politický vplyv pápeža, ktorý na rozčarovanie Kyjeva charakterizoval udalosti na juhovýchode Ukrajiny ako „bratovražedný konflikt“, a teda nie ako výsledok ruského zasahovania do vnútorných vecí Ukrajiny. Pritom na druhej strane František potvrdil Svjatoslavovi Ševčukovi, ukrajinskému arcibiskupovi, predstaviteľovi grécko-katolíckej cirkvi, počas jeho jarnej audiencie, že „Svätá stolica je na vašej strane vrátane medzinárodných fór s cieľom garantovať vaše práva“. Reagoval tak na žiadosť arcibiskupa, aby pápež „pritvrdil“ voči Putinovi.

V tejto súvislosti niektorí pozorovatelia pripomenuli, že tentokrát nejde o zmenu postoja USA voči Kube, na ktorom mal pápež veľký podiel a podarilo sa mu to najmä preto, lebo to chceli obe strany. Teda Havana aj Washington.

„Ruský konflikt je niečo iné. Ak by aj František zaujal tvrdší postoj voči Putinovi, tak pápežov vplyv má svoje hranice. Napokon Putina nepresvedčil priebeh a výsledky summitu krajín G7 a navyše Vatikán je superveľmocou predovšetkým z morálneho hľadiska,“ konštatovali ešte pred návštevou Putina noviny Time.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Rusko #Rím