Pilot Lubitz, ktorý úmyselne havaroval s lietadlom, strácal zrak

Druhý pilot lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings, ktorý podľa doterajšieho vyšetrovania v marci vo francúzskych Alpách úmyselne spôsobil haváriu so 150 obeťami, mal problémy so zrakom a obával sa, že úplne oslepne. Informoval o tom francúzsky prokurátor Brice Robin.

11.06.2015 20:28
Andreas Lubitz, kopilot, Germanwings Foto: ,
Andreas Lubitz
debata (16)

Robin, ktorý sa vo štvrtok stretol s pozostalými obetí, povedal, že pilot Andreas Lubitz mal strach, že problémy s videním ohrozia jeho zamestnanie.

Za posledných päť mesiacov od nehody Airbusu A320 sa obrátil na 41 lekárov, vrátane niekoľkých psychiatrov. Siedmich z nich navštívil v priebehu februára, teda mesiac pred nehodou.

Niektorí lekári boli presvedčení, že kvôli svojej psychickej labilite nie je schopný lietať. Leteckej spoločnosti to však ale nepovedal vďaka nemeckým zákonom, ktoré chránia súkromie pacientov.

Lekári by mohli spoločnosť upovedomiť, ak by hrozilo, že pacient spácha zločin alebo že si sám ublíži.

Lubitz podľa vyšetrovateľov využil pred nehodou odchod kapitána na toaletu, v kokpite sa zamkol a spustil klesanie, ktoré sa skončilo nárazom lietadla do hôr. Všetkých 150 ľudí na palube lietadla smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu zahynulo.

V utorok začali francúzske úrady prevoz pozostatkov obetí z Marseille do krajín, odkiaľ pochádzali. Telá desiatok nemeckých obetí dorazili do vlasti už v stredu.

V pondelok má do Španielska odletieť špeciál s rakvame španielskych obetí nešťastia.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #letecká havária #Germanwings #Andreas Lubitz