Rumunská vláda v hlasovaní o nedôvere obstála

Ľavicová vláda rumunského premiéra Victora Pontu v piatok v súlade s očakávaniami obstála v hlasovaní o nedôvere, ktoré iniciovala centralistická opozícia.

12.06.2015 07:00 , aktualizované: 13:38
rumunský premiér, Victor Ponta, Ponta, rumunsko Foto: ,
Rumunský premiér Victor Ponta.
debata (1)
Piatkové hlasovanie rumunského parlamentu pritom dopadlo v prospech vlády s veľkým náskokom, opozícií pre úspech chýbalo až 278 hlasov. Ide pritom o prvý vážny politický test vlády aj samotného Pontu, ktorý v novembri 2014 utŕžil porážku v prezidentských voľbách na úkor Klausa Iohannisa, bývalého starostu transylvánskeho mesta Sibiu.

Samotného premiéra Pontu začal 5. júna vyšetrovať rumunský protikorupčný úrad pre podozrenie zo spáchania trestných činov falšovania, prania špinavých peňazí, konfliktu záujmov a tiež z daňových únikov. Ponta najprv oznámil, že zvažuje odstúpenie z funkcie, potom však zmenil názor a povedal, že v záujme zachovania politickej stability rezignáciu nepodá. Parlament tento týždeň imunitu premiéra zrušiť odmietol, takže ho v súčasnosti nie je možné stíhať. Premiér tvrdí, že bol obvinený na základe falošných obvinení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #hlasovanie o nedôvere #Rumunsko #hlasovanie #Victor Ponta