V Poľsku padajú hlavy. Rok po afére

Varšava také politické zemetrasenie roky nezažila. Zo svojich funkcií sa v stredu večer porúčalo šesť členov vlády, hlavný poradca kabinetu a ako najprominentnejšia obeť aj predseda dolnej komory parlamentu Radosław Sikorski.

12.06.2015 08:11
poľsko, tusk, sikorski, kopaczová Foto: ,
Časy, keď lídri Občianskej platformy mali dôvod na radosť, sú preč. Takto pred štyrmi rokmi oslavovali volebné víťazstvo dlhoročný poľský premiér Donald Tusk (v strede) a jeho vtedajší ministri Radek Sikorski a Ewa Kopaczová.
debata (2)

Premiérka Ewa Kopaczová, ktorá na čele vlády i Občianskej platformy iba pred trištvrte rokom vystriedala nového predsedu rady Európy Donalda Tuska, sa pred jesennými parlamentnými voľbami zbavuje zdedených bremien. Všetci odstupujúci politici boli aktérmi odpočúvacej aféry.

Škandál Poľskom otriasol presne pred rokom. Týždenník Wprost vtedy zverejnil nahrávky súkromných rozhovorov popredných politikov. Tí, netušiac, že ich niekto nepovolaný odpočúva, sa pri pohárikoch uvoľnene, úprimne a často veľmi vulgárne vyjadrovali o najrozličnejších intrigách.

Spomínal sa napríklad prípad z roku 2005, keď za odstúpenie istého prezidentského protikandidáta v prospech Tuska mu jeho štáb vyrovnal dlhy nakopené v kampani. Z rozhovoru guvernéra centrálnej banky zase vyplynulo, že vládnej strane ponúkol pomoc pri odvrátení hroziacej volebnej porážky, čo je porušením nezávislosti tejto inštitúcie.

Vtedajší šéf diplomacie Sikorski, ktorému mnohí predpovedali hviezdnu kariéru v štruktúrach NATO či EÚ, zase spojenectvo s USA označil za bezcenné a škodlivé a o britskom premiérovi sa vyjadril slovami, aké neznesie tlačiarenska čerň.

Tusk, ktorý bol už jednou nohou v Bruseli, na oltár verejného pohoršenia nebol ochotný priniesť obete. Škandál odbil konštatovaním, že išlo o nezákonné odpočúvanie súkromných rozhovorov, a preto „vinné je skôr ucho, než jazyk“.

Zametenie škandálu pod koberec urýchlilo stratu dôvery Občianskej platformy u voličov. Jej niekdajší prezidentský kandidát Bronisław Komorowski minulý mesiac prekvapujúco neobhájil post hlavy štátu. A v čerstvom prieskume verejnej mienky, zverejnenom štyri mesiace pred voľbami, má opozičná národno-konzervatína strana Právo a spravodlivosť expremiéra Jaroslawa Kaczyńského už osempercentný náskok pred Kopaczovej Občianskou platformou.

Aféra sa tento týždeň znova vrátila na scénu, keď sa na sociálnej sieti objavili vyšetrovacie spisy celého prípadu, za čo Kopaczová otvorene žiada odstúpenie generálneho prokurátora. „Z odpočúvacej aféry nie je možné obviňovať Občiansku platformu. Nedopustím, aby sa nahrávky stali predmetom hry počas volebnej kampane,“ vyhlásila premiérka.

Analytici sa premiérke nečudujú, že sa pokúša o nový štart. „Ewa Kopaczová nesplatila svoje účty. Zaplatila za Tuskovu vládu, ktorá nevyvodila dôsledky z aféry s nahrávkami, a tiež za celú politickú elitu strácajúcu dôveru občanov,“ komentovala v Poľskom rádiu čistku vo vláde sociologička Agata Szczęśniaková.

Opozícia ani s obetovaním maršalka Sejmu, troch ministrov a troch štátnych tajomníkov nie je spokojná a volá po odstúpení celej vlády s vypísaním predčasných volieb. Pri prehlbujúcej sa únave voličov z takmer osem rokov trvajúcej vlády Občianskej platformy si aj viacerí nezávislí pozorovatelia myslia, že záchranný krok je príliš malý na to, ako neskoro prišiel.

„Rok po nahrávkach je to ako liečba zápalu pľúc aspirínom,“ komentoval vývoj na Twitteri analytik Maciej Sankowski.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #odpočúvanie #aféra #Ewa Kopaczová