Na Ukrajinu prichádzajú Rusi aj Američania

Na Ukrajinu prišla v posledných hodinách z Maďarska v rámci spoločného vojenského cvičenia vojenská technika USA, informoval o tom portál ukrajinského ministerstva obrany mil.gov.ua. "Na Jaroslavskom polygóne sa koná spoločné ukrajinsko-americké cvičenie. V rámci neho prekročila ukrajinskú hranicu s Maďarskom americká vojenská technika potrebná pri cvičení," reagoval vo štvrtok v Kyjeve na otázku novinárov aj Oleh Sloboďan, pomocník predsedu Štátnej pohraničnej služby.

12.06.2015 09:30
ukrajina, konvoj, amerika, vojenská technika Foto:
Východnú ukrajinskú hranicu prekročil vo štvrtok už 29. ruský humanitárny konvoj smerujúci do Luhanska.
debata (164)

Zároveň upozornil, že „po cvičení spomínaná americká technika opustí naše územie“. Cvičenie Fearless Guardian 2015 v Ľvovskej oblasti na Jaroslavskom polygóne sa začalo v apríli a má podľa agentúry UNIAN trvať pol roka. Za spomínané obdobie chcú Američania vycvičiť 900 príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy, špeciálnych zložiek, ako aj niektorých vojenských jednotiek.

Približne v rovnakom čase, ale z opačnej strany, prekročil ukrajinskú hranicu už 29. ruský humanitárny konvoj smerujúci do Donecka a Luhanska. „Putinov konvoj“, ako ho volajú v Donbase, priviezol podľa ruských zdrojov aj tentoraz viac ako 1 000 ton potravín, domácich potrieb a školských pomôcok.

Moskva začala so zásobovaním samozvanej Doneckej a Luhanskej republiky už v auguste minulého roku. Podľa ruských zdrojov konvoje, ktoré tvorí približne sto vozidiel, prepravili doteraz celkove asi 36-tisíc ton nákladu. Kyjev však tvrdí, že vozidlá prenikajú na územie bez povolenia ukrajinských úradov a bez kontroly ukrajinskými colníkmi.

Približne v rovnakom čase hranicu s Maďarskom... Foto: MIL.GOV.UA
ukrajina, vojaci, Približne v rovnakom čase hranicu s Maďarskom prekročila kolóna vozidiel armády USA v súvislosti so spoločným ukrajinsko–americkým cvičením. Na snímke nástup počas aprílového cvičenia Fearless Guardian 2015 v Ľvovskej oblasti.

Rusko to odmieta a opakuje, že pôvodnú ponuku kontrolovať náklad ukrajinská strana odmietla. Vznikajú tak špekulácie, podľa ktorých vraj Moskva takto zásobuje muníciou odporcov vlády v Kyjeve. Stále však chýbajú dôkazy a nemajú ich ani medzinárodní pozorovatelia z OBSE.

V tejto súvislosti väčšina znalcov tamojších pomerov pripomína, že ak by Moskva zásobovala povstalcov zbraňami, tak má možnosť to urobiť cez stovky kilometrov dlhú „zelenú“ hranicu, a nie po autostráde spájajúcej ruský Rostov na Done s ukrajinským Luhanskom či Doneckom.

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenská technika #Amerika #vojenské cvičenie #Ukrajina